ΚΟΣΜΟΣ

Η συνάντηση των… Βερσαλλιών αύριο Δευτέρα με Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι και Τζεντιλόνι

Η συνάντηση των… Βερσαλλιών αύριο Δευτέρα με Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι και Τζεντιλόνι

Τετραμερή συνάντηση Κορυφής οργανώνει αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις Βερσαλλίες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με προσκεκλημένους την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόϊ και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Η πρωτοβουλία Ολάντ ερμηνεύεται με τη θέλησή του να επιδείξει τη συνοχή των 4 ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση των κρίσεων που απειλούν την ΕΕ.

Ερμηνεύεται επίσης, ως η τελευταία θέληση επίδειξης μιας «διεθνούς λάμψης» για τον πρόεδρο, πριν από το τέλος της θητείας του, γι' αυτό και οργανώνεται με εξαιρετική επισημότητα στο παλάτι των Βερσαλλιών, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις πολύ σημαντικές ευκαιρίες.

Επισήμως, προβάλλεται ότι η συνάντηση των Βερσαλλιών στοχεύει στην προετοιμασία του εορτασμού για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, σε συνδυασμό με έναν προβληματισμό για τους τρόπους αναβίωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ άλλων, το θέμα των προσφύγων προερχόμενων από τη Μέση Ανατολή, οι συνέπειες του Brexit και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στις Βερσαλλίες, οι 4 ηγέτες δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν και το θέμα που ανάκυψε για την μελλοντική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ύστερα από την ξαφνική άρνηση του Πολωνού ηγέτη Γιαροσλάβ Κατζίνσκι να μην υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τούσκ για μια δεύτερη θητεία.

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ή «διαφοροποιημένη» Ευρώπη;

Την απόφαση για την οργάνωση της συνάντησης κορυφής του κουαρτέτου στις Βερσαλλίες, ο Φρανσουά Ολάντ την ανακοίνωσε κατά το ταξίδι του στη Μάλαγα στις 20 Φεβρουαρίου.

Τότε, έχοντας δίπλα του τον Μαριάνο Ραχόϊ εξήγησε :

« Στις Βερσαλλίες, δεν σκοπεύουμε να καθορίσουμε πως θα πρέπει να είναι η Ευρώπη. Δεν είναι αυτός ο σχεδιασμός μας. Είμαστε όμως οι 4 ισχυρότερες χώρες της και επιβάλλεται σε μας να πούμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί με άλλους».

Πίσω όμως από την έννοια μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» μοιάζει να κρύβεται και μια άλλη έννοια, αυτή της «διαφοροποιημένης» Ευρώπης, την οποία φάνηκε να προωθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου στη Μάλτα, η Καγκελάριος Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις