ΚΟΣΜΟΣ

«Η κρίση με την Τουρκία θα ξεπεραστεί»

«Η κρίση με την Τουρκία θα ξεπεραστεί»
Την πεποίθηση του ότι η κρίση με την Τουρκία θα ξεπεραστεί, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και επέμεινε ότι το Ισραήλ...

Την πεποίθηση του ότι η κρίση με την Τουρκία θα ξεπεραστεί, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και επέμεινε ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει την λύπη του για τον θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά, αποφεύγοντας, ωστόσο, να ζητήσει δημόσια συγνώμη.


"Τόσο εμείς, όσο και οι Τούρκοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα: οι δύο χώρες μας είναι πολύ σημαντικές για τη Δύση, τα πραγματικά προβλήματα στην περιοχή για τη Δύση είναι η Συρία, ό,τι συμβαίνει στην Αίγυπτο και στο Ιράν, δεν είναι η Τουρκία", δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Εχούντ Μπαράκ.


Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας αναγνώρισε ότι είναι πιθανόν να διαπράχθηκαν "σφάλματα στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η στρατιωτική ισχύς κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας.


Χθες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε τα μέλη της ομάδας των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ που συμμετείχαν στην επιχείρηση. "Η έννοια της δικαιοσύνης είναι το πιο σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα του Ισραήλ και στο όνομα αυτού σάς λέω ότι ο λαός του Ισραήλ, που σας έστειλε στην αποστολή αυτή, είναι υπερήφανος για σας, είμαστε υπερήφανοι για σας", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στη Χάιφα απευθυνόμενος στα μέλη του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ.


Να σημειωθεί ότι η Τουρκία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα, καθώς και το πάγωμα των στρατιωτικών συμβολαίων μεταξύ των δύο πρώην στρατηγικών εταίρων, απαντώντας στην άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την ισραηλινή επιχείρηση και να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.