ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Συλλήψεις σε διαδήλωση μετά το θάνατο Κινέζου σε αστυνομική επιχείρηση - Αντιδρά η Κίνα

Παρίσι: Συλλήψεις σε διαδήλωση μετά το θάνατο Κινέζου σε αστυνομική επιχείρηση - Αντιδρά η Κίνα

Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησε η γαλλική αστυνομία, το βράδυ της Δευτέρας (27/03) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από αστυνομικό τμήμα του Παρισιού.

Η διαδήλωση αποτελούσε κίνηση διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός Κινέζου κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, μια ημέρα νωρίτερα.

«Τριάντα πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν» μετά τη συγκέντρωση περίπου 150 «μελών της ασιατικής κοινότητας» μπροστά στο αστυνομικό τμήμα του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού, σύμφωνα με την αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και ένα αστυνομικό όχημα υπέστη ζημιές από βόμβα μολότοφ, καθώς και τρία ιδιωτικά αυτοκίνητα.

«Οι αστυνομικές αρχές που βρίσκονταν στο σημείο επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να δεχθούν μια αντιπροσωπεία των μελών της ασιατικής κοινότητας προκειμένου να απαντήσουν στα ερωτήματά τους σχετικά με την αστυνομική επέμβαση της Κυριακής», εξήγησε η αστυνομία, αν και αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν παρουσιάστηκε αντιπροσωπεία.

Την Κυριακή το βράδυ, η αστυνομία εκλήθη να επέμβει σε μια «οικογενειακή διαφορά» σε κατοικία του 19ου διαμερίσματος. «Μόλις άνοιξαν την πόρτα» οι αστυνομικοί είδαν έναν άνδρα να τρέχει προς το μέρος τους και να τραυματίζει έναν εξ αυτών με αιχμηρό αντικείμενο, επεσήμανε αστυνομική πηγή. Τότε ένας άλλος αστυνομικός πυροβόλησε για να προστατεύσει τον συνάδελφό του και τραυμάτισε θανάσιμα τον δράστη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η οικογένεια του θανόντα «αμφισβητεί την εκδοχή αυτή, λέγοντας ότι δεν τραυμάτισε κανέναν», ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Καλβίν Ζομπ.

Το εν λόγω βράδυ «ένας γείτονας κάλεσε την αστυνομία ισχυριζόμενος ότι άκουσε κραυγές», όμως σύμφωνα με τους συγγενείς του θανόντα, «δεν υπήρχε οικογενειακή διαφορά», πρόσθεσε ο Ζομπ. Ο άνδρας, που ήταν στο διαμέρισμα μαζί με τα τέσσερα παιδιά του ηλικίας 15 με 21 ετών, έκοβε «ψάρια με ένα ψαλίδι», εξήγησε ο δικηγόρος.

«Οι αστυνομικοί παραβίασαν την πόρτα του διαμερίσματος». Ο πατέρας «δεν χτύπησε κανέναν» και «δεν έτρεξε προς το μέρος» των αστυνομικών που «πυροβόλησαν χωρίς προειδοποίηση», επεσήμανε ο Ζομπ.

Κίνα: «Προστατεύστε τους πολίτες μας»

Η Κίνα ζήτησε σήμερα Τρίτη από τη Γαλλία να προστατεύσει «την ασφάλεια και τα δικαιώματα» των πολιτών της.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, επεσήμανε ότι το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε στις γαλλικές αρχές και «απαίτησε» από το Παρίσι «να κάνει τα πάντα για να ρίξει φως στην υπόθεση αυτή».

«Υποβάλαμε επίσημη διαμαρτυρία στις γαλλικές αρχές και ζητήσαμε να κάνουν τα πάντα για να ρίξουν φως στην υπόθεση, να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουν την ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των Κινέζων πολιτών και να αντιμετωπίσουν με λογικό τρόπο τις αντιδράσεις των Κινέζων που ζουν στη Γαλλία», υπογράμμισε η Χούα.

«Οι αρμόδιες αρχές του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκαν σήμερα με αξιωματούχους της γαλλικής πρεσβείας στην Κίνα προκειμένου να τους εκφράσουν την επίσημη διαμαρτυρία τους», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε οι συμπατριώτες μας που ζουν στη Γαλλία να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους με λογικό και νόμιμο τρόπο», επεσήμανε η Χούα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων