ΚΟΣΜΟΣ

Τιμή ρεκόρ για το διαμάντι «Pink Star»

Τιμή ρεκόρ για το διαμάντι «Pink Star»

Ένα ροζ διαμάντι μεγάλο σαν ένα δαμάσκηνο αναμένεται να πωληθεί έναντι ποσού ρεκόρ όταν τεθεί σε δημοπρασία στις αρχές Απριλίου στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος Sotheby's.

Το "Pink Star", ένας πολύτιμος λίθος 59,60 καρατίων, είναι το μεγαλύτερο διαμάντι στην κατηγορία του που έχει πιστοποιηθεί ποτέ από το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο.

Είχε ήδη πωληθεί σε δημοπρασία από τον Σόθμπις το 2013 στη Γενεύη αντί 83 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά ο αγοραστής δεν τήρησε τους όρους πληρωμής.

Η τιμή εκκίνησης για το "Pink Star" θα είναι 60 και πλέον εκατομμύρια δολάρια, δηλώνει ο οίκος δημοπρασιών.

Η πώλησή του "θα καταγράψει παγκόσμιο ρεκόρ για κόσμημα που βγαίνει στο σφυρί", δήλωσε η αντιπρόεδρος για την Ασία του Σόθμπις Κουέκ Τσιν Γεό.

Το Χονγκ Κονγκ είναι ο ιδεώδης τόπος για τέτοιου είδους πωλήσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια ασιάτες αγοραστές υπερέβησαν τα ανώτατα όρια για διαμάντια διαφόρων κατηγοριών, δήλωσε η αντιπρόεδρος του οίκου.

Το 2015, ένας εκατομμυριούχος από το Χονγκ Κονγκ είχε πληρώσει 48,46 εκατομμύρια δολάρια για να δωρίσει στην κόρη του το "Blue Moon", ένα εντυπωσιακό μπλε διαμάντι 12,03 καρατίων, σε δημοπρασία του Σόθμπις στη Γενεύη. Την προηγουμένη, είχε ξοδέψει 28,5 εκατομμύρια δολάρια για ένα έντονο ροζ διαμάντι.

Σύμφωνα με την Κουέκ, "το ενδιαφέρον για το "Pink Star" παραμένει αμείωτο παρά την πώληση του 2013 που ματαιώθηκε. "Τέσσερα χρόνια είναι ένα καλό χρονικό διάστημα μετά την πώληση στη Γενεύη. Υπάρχει πλήθος νέων πολυεκατομμυριούχων στην αγορά".