ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Brexit: Γαλλία και Γερμανία θα προχωρήσουν «χέρι-χέρι»

ΕΕ-Brexit: Γαλλία και Γερμανία θα προχωρήσουν «χέρι-χέρι»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισήμαναν σήμερα την ανάγκη οι δύο χώρες «να προχωρήσουν χέρι με χέρι» για να οικοδομήσουν «την Ευρώπη του μέλλοντος» μετά το Brexit και να αγωνιστούν από κοινού εναντίον του εθνικισμού και του εξτρεμισμού.

Μία ημέρα μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αρχίσει τη διαδικασία του «Brexit», «έχουμε μια υψηλή ευθύνη, Γαλλία και Γερμανία, η οποία είναι να χαράξουμε μια πορεία για την Ευρώπη, να προσφέρουμε ένα όραμα στους λαούς μας για να μπορέσουμε να δεσμευτούμε πλήρως στην οικοδόμηση της Ευρώπης του μέλλοντος», είπε ο Ολάντ σε δημοσιογράφους έπειτα από ένα γεύμα που παρέθεσε στον νέο πρόεδρο της Γερμανίας.

«Οι δύο χώρες μας είναι απαραίτητες προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να προχωρήσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Με χαροποιεί το γεγονός ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να προχωρούν χέρι χέρι για να οικοδομήσουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ήταν η σχεδόν ταυτόσημη δήλωση του σοσιαλδημοκράτη νέου προέδρου της Γερμανίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τη 18η Μαρτίου.

Οι δύο αρχηγοί κρατών διαβεβαίωσαν επίσης πως είναι απόλυτα σύμφωνοι όσον αφορά την ανάγκη να αντικρουστεί η άνοδος του εθνικισμού και του εξτρεμισμού στην Ευρώπη.

Ο Ολάντ σημείωσε με ικανοποίηση την «κοινή επιθυμία» της Γαλλίας και της Γερμανίας «να αγωνιστούμε εναντίον όλων των μορφών εξτρεμισμού, της επιστροφής στους εθνικισμούς οι οποίοι τόσο έχουν βλάψει την Ευρώπη και μπορούν να απειλήσουν την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Γκάμπριελ: Δεν θα γίνουν «εκπτώσεις» στους Βρετανούς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δυσκολέψουν προτού να γίνουν ευκολότερες.

«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση εκ μέρους μας δεν θα είναι εύκολες. Κάποιοι γνωρίζουν την παροιμία που λέει ότι... τα πράγματα χειροτερεύουν προτού να καλυτερεύσουν και πάλι. Αυτό ισχύει και σε αυτές τις συνομιλίες», ανέφερε ο Γκάμπριελ.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ αναμένουν από τη Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της. «Δεν υπάρχουν εκπτώσεις για τους Βρετανούς στις συνομιλίες για το Brexit», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσων ενημέρωσης, η Βρετανία θα πρέπει να καταβάλει 50-60 δισεκατομμύρια λίρες για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ θα διαπραγματεύεται την αποχώρησή της.

Ο Γκάμπριελ είπε επίσης ότι αναμένει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στα τέλη Μαΐου και επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν θα απολαμβάνει τα οφέλη της ενιαίας αγοράς αφού επιβάλει δικούς της κανόνες στη μετανάστευση. "Ανέκαθεν λέγαμε ότι η ενιαία αγορά δεν είναι ένα μενού α λα καρτ. Οι τέσσερις ελευθερίες της είναι αδιαίρετες και αυτό συμπεριλαμβάνει την ελευθερία της μετακίνησης των ανθρώπων. Το Λονδίνο το έχει κατανοήσει αυτό", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις