ΚΟΣΜΟΣ

Το χαβά του ο Ερντογάν: Αφήστε τα εγγόνια του ναζισμού και ψηφίστε «ναι»

Το χαβά του ο Ερντογάν: Αφήστε τα εγγόνια του ναζισμού και ψηφίστε «ναι»

Τους Τούρκους ψηφοφόρους στην Ευρώπη, να αψηφήσουν τα «εγγόνια του ναζισμού» και να υποστηρίξουν την αναθεώρηση του συντάγματος στο δημοψήφισμα, κάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα επιτεθεί εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας και της Ολλανδίας περιλαμβανομένων, στην εκστρατεία του για το δημοψήφισμα, κατηγορώντας τις για τακτικές «που μοιάζουν με αυτές των ναζί», επειδή απαγόρευσαν ομιλίες των υπουργών του σε συγκεντρώσεις τούρκων ψηφοφόρων στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως αυτές οι αναφορές στο ναζισμό και οι συγκρίσεις πρέπει να σταματήσουν.

«Μ' αυτή την αποφασιστικότητα, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε τρεις ή τέσσερις ευρωπαίους φασίστες... να βλάψουν την τιμή και την υπερηφάνεια αυτής της χώρας», δήλωσε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε οπαδούς του στην πόλη Ριζέ (Ριζούς) της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία κατάγεται η οικογένειά του.

«Καλώ τους αδελφούς και τις αδελφές μου που ψηφίζουν στην Ευρώπη... να δώσουν την αρμόζουσα απάντηση σ' αυτούς που επιβάλλουν αυτή τη φασιστική καταπίεση και στα εγγόνια του ναζισμού», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την αποκατάσταση της θανατικής ποινής, αν το θεωρήσει απαραίτητο.

«Αυτό δεν θα αρέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως δεν με νοιάζει τι λένε ο Χανς, ο Τζορτζ ή η Χέλγκα, με νοιάζει τι λένε ο Χασάν, ο Αχμέτ, ο Μεχμέτ, η Αϊσέ και η Φατμά. Με νοιάζει τι λέει ο Θεός... Αν είναι απαραίτητο, θα θέσουμε κι αυτό το ζήτημα σε ένα άλλο δημοψήφισμα», ανέφερε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεχόμενη αποκατάσταση της θανατικής ποινής θα έβαζε τέλος στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έχουν δηλώσει ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σχετικές ειδήσεις