ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Προσβολή κατά της ανθρωπότητας η επίθεση με χημικά στη Συρία (Pics+Vids)

Τραμπ: Προσβολή κατά της ανθρωπότητας η επίθεση με χημικά στη Συρία (Pics+Vids)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι η χώρα του θα αναλάβει δράση στη Συρία μετά την χημική επίθεση που κατηγορείται ότι εξαπέλυσε το καθεστώς της Δαμασκού, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε «ειδεχθή» και «προσβολή κατά της ανθρωπότητας».

ΤΟΝ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΑΕΡΙΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 30 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε την Τρίτη στην Χαν Σεϊχούν της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ. Οι γιατροί της περιοχής δήλωσαν ότι οι τραυματίες είχαν τα συμπτώματα μιας χημικής επίθεσης: διεσταλμένες κόρες, σπασμούς, αφρό από το στόμα.

(Βίντεο από την επίθεση με χημικά - ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

«Η επίθεση αυτή εναντίον παιδιών με επηρέασε πολύ», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «η στάση του απέναντι στη Συρία και τον Άσαντ έχει αλλάξει ριζικά», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο».

Με αυτή την επιδρομή, η οποία αποδίδεται στον συριακό στρατό, «ξεπεράστηκαν πολλές γραμμές», τόνισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τις χημικές επιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι «μικρά παιδιά ακόμη και όμορφα, μικρά μωρά» σκοτώθηκαν. «Ο θάνατός τους αποτελεί προσβολή στην ανθρωπότητα. Οι ειδεχθείς αυτές ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», κατήγγειλε ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο δεν εξήγησε τι σκοπεύει να κάνει.

liberacion

(«Τα παιδιά του Άσαντ» - Το σκληρό πρωτοσέλιδο της Liberation)

Από την πλευρά του ο Τίλερσον προειδοποίησε χθες ότι «έχει έρθει η ώρα οι Ρώσοι να σκεφτούν πολύ καλά αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που αναμένεται στη Μόσχα στις 11 και 12 Απριλίου, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου: το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για αυτή την φρικτή επίθεση».

Ανάλογη αυστηρότητα επέδειξε και η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία επέκρινε τη Ρωσία που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη σύμμαχό της Συρία. Απείλησε μάλιστα με μονομερή μέτρα από τις ΗΠΑ στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να αναλάβει «συλλογική» δράση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέβαλε για το νωρίτερο σήμερα την ψηφοφορία για ένα προσχέδιο απόφασης, δίνοντας αρκετό χρόνο στους Δυτικούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία. Η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το προσχέδιο απόφασης που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται «σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε ότι «ελπίζει» να μπορέσει να διεξαχθεί ψηφοφορία «το νωρίτερο δυνατό», ίσως ακόμη και σήμερα.

Άλλοι διπλωμάτες εμφανίστηκαν λιγότερο αισιόδοξοι, αναμένοντας ένα ρωσικό βέτο.

Το προσχέδιο της απόφασης ζητεί να διεξαχθεί έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και η Συρία να παραδώσει τα σχέδια πτήσης της πολεμικής της αεροπορίας και όλες τις πληροφορίες για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ εκτίμησε ότι το προσχέδιο απόφασης των Δυτικών προετοιμάστηκε βιαστικά και δεν είναι χρήσιμο, όμως δέχθηκε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί «μια αντικειμενική έρευνα».

Ρωσία: «Τερατώδες έγκλημα» η επίθεση αλλά τα στοιχεία των ΗΠΑ δεν είναι αντικειμενικά

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «θηριώδες έγκλημα» την επίθεση με θανατηφόρο αέριο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά υποστήριξε πως τα συμπεράσματα της Ουάσινγκτον για το περιστατικό δεν βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία.

«Ήταν ένα επικίνδυνο και θηριώδες έγκλημα, αλλά θα ήταν λάθος να κρεμάσουμε ετικέτες (για να ταυτοποιήσουμε αυτούς που το έκαναν)», δήλωσε προς δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η χρήση χημικών όπλων είναι «απαράδεκτη», τόνισε και κάλεσε τον συριακό στρατό να εξασφαλίσει ότι τέτοια όπλα δεν θα πέσουν στα χέρια τρομοκρατών.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως τα στοιχεία για το επεισόδιο που έδωσε η οργάνωση πολιτικής άμυνας Λευκά Κράνη δεν μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστα και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνούμε μ' αυτά τα συμπεράσματα».

«Αμέσως μετά την τραγωδία ουδείς είχε πρόσβαση στην περιοχή αυτή ... οποιαδήποτε δεδομένα στα οποία η αμερικανική πλευρά ή συνάδελφοί μας από άλλες χώρες μπορεί να είχαν πρόσβαση, δεν μπορεί να βασίζονται σε αντικειμενικά γεγονότα», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Η διαφωνία αυτή δεν είναι πιθανό να αλλάξει τη φύση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως είναι πολύ νωρίς για να κατηγορηθεί η συριακή κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την επίθεση στην Ιντλίμπ και υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να διεξαχθεί η αρμόζουσα έρευνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ υποστήριξε σήμερα πως ο συριακός στρατός «δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ» χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του, «ούτε καν» εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά πως ο συριακός αραβικός στρατός δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτού του είδους τα όπλα εναντίον του ίδιου του λαού μας, εναντίον των παιδιών μας, ούτε καν εναντίον των τρομοκρατών που σκότωσαν τον λαό μας», τόνισε ο Μουάλεμ σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.

«Το πρώτο πλήγμα που πραγματοποιήθηκε από τη συριακή πολεμική αεροπορία έλαβε ώρα στις 11:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) εναντίον μιας αποθήκης πυρομαχικών που ανήκε στο Μέτωπο αλ-Νόσρα (πρώην παρακλάδι της Αλ-Κάιντα) και περιείχε χημικές ουσίες», υποστήριξε ο υπουργός.

Η εξήγηση αυτή συμφωνεί με την εκδοχή της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού. Ο ρωσικός στρατός είχε εν μέρει αθωώσει το καθεστώς υποστηρίζοντας το πρωί πως η συριακή αεροπορία έπληξε μια «αποθήκη» των ανταρτών που περιείχε «χημικές ουσίες». Όταν η αποθήκη εξερράγη, αυτές οι χημικές ουσίες εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις