ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωποκυνηγητό για τον τελευταίο ζωντανό τζιχαντιστή του ISIS της επίθεσης στο Charlie Hebdo

Ανθρωποκυνηγητό για τον τελευταίο ζωντανό τζιχαντιστή του ISIS της επίθεσης στο Charlie Hebdo

Ένα στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που θεωρείται ότι συνδέεται με την πολυαίμακτη επίθεση που διαπράχθηκε το 2015 εναντίον της συντακτικής ομάδας της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι ενδέχεται να είναι ακόμη ζωντανός, ανακοίνωσε ο στρατός του Ιράκ.

Ο Μπουμπακέρ ελ Χακίμ είχε ανακοινωθεί από αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου πως σκοτώθηκε τον Νοέμβριο, έπειτα από μια επιδρομή τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) των ΗΠΑ στη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας στοχοθέτησαν διάφορες τοποθεσίες στη Ράκα και την Άλμπου Καμάλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, στην οποία δε διευκρινίζεται πού βρισκόταν το αρχηγείο του ελ Χακίμ ή πότε έγιναν οι επιδρομές.

Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το αρχηγείο του ελ Χακίμ καταστράφηκε, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο ίδιος σκοτώθηκε.

Το 2015 το Ιράκ και η Συρία ίδρυσαν μια κοινή επιτροπή με τη Ρωσία και το Ιράν, τα δύο κράτη που αποτελούν τους βασικούς υποστηρικτές της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ελ Χακίμ πιστεύεται ότι είχε πάρει μέρος στον σχεδιασμό της επίθεσης του Ιανουαρίου του 2015 εναντίον της Charlie Hebdo, της εβδομαδιαίας γαλλικής σατιρικής εφημερίδας που είναι γνωστή για τα ασεβή πρωτοσέλιδά της, στα οποία συχνά ειρωνεύεται πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.

Δύο τζιχαντιστές εισέβαλαν στον χώρο όπου συνεδρίαζε η συντακτική ομάδα της εφημερίδας κι άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας δεκαεπτά ανθρώπους. Την ίδια ημέρα, ένας άλλος τζιχαντιστής σκότωσε μια αστυνομικίνα και πήρε ομήρους σε ένα πολυκατάστημα, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους πριν πέσει νεκρός κι ο ίδιος από τα πυρά γάλλων αστυνομικών.

Το ISIS ανακήρυξε την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» που περιλάμβανε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας όταν κατέλαβε τη Μοσούλη, στα μέσα του 2014.

Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση έκτοτε όμως απώλεσε τις περισσότερες πόλεις που είχε καταλάβει στο Ιράκ και οι μαχητές της είναι πλέον περικυκλωμένοι σε τμήματα της Μοσούλης από ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εξάλλου μια επιχείρηση με την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Ράκα, με τη συμμετοχή μιας συμμαχίας συριακών κουρδικών και αραβικών ένοπλων οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters