ΚΟΣΜΟΣ

«Άνοιγμα» του Τραμπ στην Ασία: Μετά τον Ντουτέρτε και ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός στη Ουάσινγκτον

«Άνοιγμα» του Τραμπ στην Ασία: Μετά τον Ντουτέρτε και ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός στη Ουάσινγκτον

Ο αρχηγός της χούντας που κυβερνά την Ταϊλάνδη δέχθηκε, όπως δήλωσε σήμερα (1/5) ο εκπρόσωπός του, την πρόσκληση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ που του απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε προσκαλέσει και τον Φιλιππινέζο ομόλογό του να τον επισκεφθεί.

Η πρόσκληση προς τον ταϊλανδό πρωθυπουργό Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα, πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ανέλαβαν την εξουσία το 2014, διατυπώθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικονωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ χθες Κυριακή το βράδυ. Στη διάρκεια των τελευταίων ημέρων, ο αμερικανός πρόεδρος έχει πολλαπλασιάσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με ασιάτες ομολόγους του επιδιώκοντας την υποστήριξή τους στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Χθες Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη προσκάλεσει στην Ουάσινγκτον τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος επικρίνεται δριμύτατα διεθνώς για τον αιματηρό πόλεμο που διεξάγει εναντίον του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο αρχιπέλαγος.

«Ο (ταϊλανδός) πρωθυπουργός ευχαρίστησε και αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου Τραμπ να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της χούντας, ο στρατηγός Βέρατσον Σουχονχαπατιπάκ.

Δεν ορίσθηκε κάποια ημερομηνία για την επίσκεψη στις ΗΠΑ του αρχηγού της ταϊλανδικής χούντας. Η κατάληψη εκ μέρους του της εξουσίας με πραξικόπημα είχε εντείνει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ταϊλάνδη και την αμερικανική κυβέρνηση την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της χούντας διευκρίνισε πως ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε «την εμπιστοσύνη του στην ταϊλανδική κυβέρνηση» και πως οι δύο χώρες είναι έτοιμες να «εντείνουν τη διμερή συνεργασία τους σε όλους τους τομείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις