Πούτιν – Μέρκελ: Να υλοποιηθεί η συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία, καμία ανάγκη για νέα (videos)

Πούτιν – Μέρκελ: Να υλοποιηθεί η συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία, καμία ανάγκη για νέα (videos)

Το «oυκρανικό» κυριάρχησε στις συνομιλίες Πούτιν – Μέρκελ, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες μετά τη λήξη των συνομιλιών.

Ωστόσο, παρά τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν στις ερμηνείες για τα αίτια της κρίσης στην Ουκρανία, Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ.

Στο ερώτημα που έθεσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, Andrea Schrinke, αν είναι ρεαλιστικό να υπάρξει μια νέα συμφωνία, που θα υπερβαίνει τις συμφωνίες του Μισνκ, καθώς δεν παρατηρείται καμία πρόοδος, αλλά μόνο ότι «βλέπουμε τους αυτονομιστές να προωθούνται όλο και πιο πολύ, να χρησιμοποιείται στις περιοχές αυτές ως νόμισμα το ρούβλι, να εκδίδονται διαβατήρια και να κρατικοποιούνται επιχειρήσεις», οι δύο ηγέτες έδωσαν ο καθένας τη δική του απάντηση.

Παρόλα αυτά, και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία νέα συμφωνία, παρά η απαρέγκλιτη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ απ' όλες τις πλευρές και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, ενώ και οι δύο τους εξήραν την σημασία της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν κατηγορηματική στο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νέα συμφωνία», παρότι η ίδια διαπίστωσε ότι δεν έχουν υπάρξει σοβαρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μισνκ, όπως και ότι ενισχύονται οι αυτονομιστικές τάσεις, λέγοντας ότι επιθυμία της παραμένει να δει την Ουκρανία να έχει πρόσβαση στα σύνορα της.

Ωστόσο παρά τις διαπιστώσεις της αυτές, η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν συνίσταται στις συμφωνίες αλλά στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», χωρίς πάντως να επιρρίψει ευθύνες στην μία ή την άλλη πλευρά. Περιορίστηκε απλά να πει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει εκεχειρία στην περιοχή, διότι χωρίς αυτή, όπως είπε δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, διευκρίνισε αρχικά ότι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα πραξικοπήματος, ενώ στη συνέχεια, αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στα ανατολικά της χώρας, είπε ότι «τα εδάφη αυτά κανείς δεν τα παίρνει, αλλά το Κίεβο είναι εκείνο που τα απέκλεισε, το ρούβλι δεν το εισήγαγε κανείς στις περιοχές αυτές, αλλά το Κίεβο είναι που απέσυρε το νόμισμα του, την γκρίβνα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές άλλα νομίσματα με το ρούβλι να υπερτερεί», ενώ όσον αφορά στις κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων είπε ότι «επειδή δεν μπορούν να πάρουν πρώτες ύλες από την Ουκρανία εισήγαγαν την προσωρινή διαχείριση και γενικά κανείς δεν πήρε τις επιχειρήσεις αυτές».

Αφού επέρριψε, δε, την κύρια ευθύνη για τα όσα συντελούνται στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας στην κυβέρνηση του Κιέβου, ο Πούτιν είπε χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με την καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται νέα συμφωνία».

«Σήμερα», συνέχισε αναφερόμενος στις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ, «επιβεβαιώσαμε την αναγκαιότητα να εφαρμοσθούν απ΄ όλες τις πλευρές απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ, συμφωνήσαμε ότι μεταξύ των βασικών στόχων μας πρέπει να είναι ο διαχωρισμός των δυνάμεων και των μέσων που χρησιμοποιούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να σταματήσουν ολοσχερώς οι ανταλλαγές πυροβολισμών, να αποκατασταθεί ο απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των μη αναγνωρισμένων Δημοκρατιών, να κατοχυρωθεί νομοθετικά το ιδιαίτερο καθεστώς τους και στη βάση αυτή να διεξαχθούν εκλογές».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία «προκαλεί σοβαρές ανησυχίες», είπε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Γερμανίδα καγκελάριο όπως και με τα άλλα μέλη της «ομάδας της Νορμανδίας». Υπενθύμισε, δε, ότι η τελευταία συνομιλία στο πλαίσιο της ομάδας αυτής έγινε στις 17 Απριλίου και πως οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και μετά τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, όπως συμφωνήθηκε στις τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία.

Η Μέρκελ δεν φοβάται τις ψευδείς πληροφορίες ενόψει των εκλογών

Ερωτηθείσα η καγκελάριος της Γερμανίας σχετικά με μια ενδεχόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, απάντησε ότι δεν φοβάται, αλλά και ότι θα αντιμετωπίσει τις ανακριβείς πληροφορίες αντιπαραθέτοντας γεγονότα.

«Δεν αγχώνομαι, θα αγωνιστώ στις εκλογές με βάση τις πεποιθήσεις μου», είπε η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πούτιν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα κάθε περίπτωση προβολής λανθασμένων πληροφοριών.

«Γνωρίζουμε ότι η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο είναι μια διεθνής πρόκληση, αλλά το Βερολίνο αναμένει ότι οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς πρόβλημα», κατέληξε η Μέρκελ.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Άνγκελα Μέρκελ «συμφώνησαν ότι οι συμφωνίες του Μίνσκ έχουν βαλτώσει και πως χρειάζεται μια νέα ώθηση», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγες ώρες μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχαν οι δύο ηγέτες στο Σότσι.

Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ επεσήμανε ωστόσο ότι η Ρωσία και η Γερμανία δεν έχουν σαφή αντίληψη, για το πώς μπορεί να δοθεί ώθηση στο Κίεβο όσον αφορά στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η καγκελάριος Μέρκελ είχαν μια ειλικρινή και λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση στην Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Είπε ακόμη ότι το ζήτημα της δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στην Συρία και το ζήτημα της ένταξη των ΗΠΑ στην τετραμερή «ομάδα της Νορμανδίας» δεν συζητήθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών.