ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2ος γύρος: Τα προφίλ των δύο «μονομάχων»

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2ος γύρος: Τα προφίλ των δύο «μονομάχων»

Προεδρικές Εκλογές Γαλλία 2017: Μαρίν Λεπέν εναντίον Εμανουέλ Μακεθρόν. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αναμετράται με το κεντρώο κόμμα «Εμπρός!» του πρώην τραπεζίτη Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών της Γαλλίας που διεξάγεται την Κυριακή (07/05/2017).

Ποιοι είναι όμως οι δύο «μονομάχοι» που διεκδικούν το χρίσμα του νέου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας;

Μαρίν Λεπέν

LEPEN

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Εμανουέλ Μακρόν

MACRON

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις