Ερντογάν σε Πούτιν: Ισλαμικό Κράτος, αλ Κάιντα και Κούρδοι του YPG είναι για μας το ίδιο (video)

Ερντογάν σε Πούτιν: Ισλαμικό Κράτος, αλ Κάιντα και Κούρδοι του YPG είναι για μας το ίδιο (video)

Την πεποίθησή του ότι η συριακή κρίση μπορεί να λυθεί μόνο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Σότσι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, επικαλούμενος την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες (2/5) με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτν Τραμπ, ανέφερε ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία. «Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών αποκλιμάκωσης... Χθες μιλώντας με τον κύριο Τραμπ στο τηλέφωνο, συζητήσαμε το θέμα αυτό. Και κατάλαβα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ιδέες αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν θα αποφασίσουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί παρά τα σχέδια που αφορούν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές στα νότια σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, που προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και το κουρδικό κίνημα YPG (που δρα στη βόρειο Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Ισλαμικό Κράτος,το YPG, και η αλ Κάιντα, είναι όλες ίδιες για μας», κατέληξε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «είναι αμοιβαία μας ευθύνη να ανακόψουμε την πορεία τους».