Εκλογές Γαλλία: Την «καθαρή νίκη» Μακρόν χαιρέτησε ο Τζάνι Πιτέλα

Εκλογές Γαλλία: Την «καθαρή νίκη» Μακρόν χαιρέτησε ο Τζάνι Πιτέλα

Γαλλικές εκλογέςΤην «καθαρή νίκη» του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας χαιρέτησε ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζάνι Πιτέλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής (07/05), ο Τζάνι Πιτέλα τονίζει ότι η νίκη Μακρόν αποτελεί ανακούφιση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, καθώς απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η νίκη αυτή αφήνει παράλληλα μια «πικρή γεύση», καθώς η ακροδεξιά υποψήφια που είχε στόχο την διάλυση της ΕΕ, πήρε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.

Ο Πιτέλα τονίζει ότι οι γαλλικές εκλογές αποκάλυψαν σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των υπερασπιστών της ανοιχτής κοινωνίας και αυτών που νιώθουν ότι αδικούνται από την παγκοσμιοποίηση. «Αυτή η ρωγμή δεν είναι καινούργια ούτε και μοναδική στη Γαλλία. Επηρεάζει άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Περιοχές όπου οι δεξιές δυνάμεις συνεχίζουν να ευημερούν. Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να παραμένει αδρανής και να περιμένει να περάσει η καταιγίδα», επισημαίνει ο Πιτέλα.

Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών

Καταλήγοντας ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλεί το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας να μιλήσει στους εκατομμύρια Γάλλους πολίτες που εξέφρασαν αμφιβολίες για την Ευρώπη και το πρόγραμμά της, λέγοντας πως «θα ήταν μεγάλο λάθος αν αγνοήσουμε αυτές τις ανησυχίες». «Από την πλευρά μας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουμε ξεκινήσει τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Πρέπει να αφήσουμε τη λιτότητα και να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, για να επιστρέψουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο Τζάνι Πιτέλα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις γαλλικές εκλογές