ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα Εκλογές Γαλλία - Μακρόν: Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και την Ευρώπη

Αποτελέσματα Εκλογές Γαλλία - Μακρόν: Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και την Ευρώπη

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Καθαρή νίκη του κεντρώου υποψηφίου με ποσοστό 65,1% έναντι της Μαρίν Λεπέν και του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) - «Ας αγαπήσουμε τη Γαλλία», η δήλωση του νέου προέδρου στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό -LIVE όλες οι εξελίξεις στο Newsbomb.gr

Στις 21:00 ώρα Ελλάδας η γαλλική κρατική τηλεόραση μετέδωσε το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μακρόν γίνεται ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, με ποσοστό 65,1%, έναντι 34,9% που συγκέντρωνε η κ. Λεπέν.

«Ας αγαπήσουμε τη Γαλλία», ήταν η πρώτη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, του ογδόου Προέδρου της Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής (07/05/2017) απεύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα στον λαό της χώρας του, μετά και την ξεκάθαρη νίκη του στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών επί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν.

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

«Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου», τόνισε ο νεός πρόεδρος.

«Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών» πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τα αποτελέσματα του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται στις 00:49ώρα Ελλάδος ως εξής:

- Εμμανουέλ Μακρόν: 65,52% - 19.844.019 ψήφους
- Μαρίν Λεπέν: 34,48% - 10.442.429 ψήφους

Η αποχή ανήλθε στο 24,82%. Τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 2.934.724 και τα άκυρα 1.043.397.

Επίσης, τα γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν στις 21:06 ώρα Ελλάδας ότι η κ. Λεπέν είχε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μακρόν, τον οποίο και συνεχάρη για τη νίκη του.

Περίπου 47 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν ενώπιον της κάλπης, για να απαντήσουν στο «δίλημμα» που οδήγησε στην εκλογή του νέου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Δείτε LIVE τι μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο France 24

Τσίπρας: Θα εργαστούμε στενά με τον Μακρόν για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη

Τι έδειχναν νωρίτερα τα πρώτα exit polls

lepen macron

Άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έδειχναν από νωρίς τα πρώτα exit polls στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (DOM - TOM).

Με βάση τα exit polls που δημοσίευαν τα βελγικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η επικράτηση του κεντρώου υποψηφίου είναι σαφέστατη.

Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν χθες Σάββατο και τα βελγικά ΜΜΕ, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, οπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά.

Σε ό,τι αφορά τα DOM - TOM, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον Άγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πάνω απο ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα. Στην Ευρώπη ψηφίζουν σήμερα Κυριακή, οι περισσότεροι δε εξ αυτών στο Λονδίνο, όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περιπου 70.000 Γάλλοι πολίτες.

Μητσοτάκης: Σήμερα ξεκινά νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία

Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό συμμετοχής μέχρι στιγμής

kalpes gallia

Σύμφωνα με tweet που ανάρτησε το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, στις 17:00 ώρα Γαλλίας (18:00 ώρα Ελλάδας) το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στι εκλογές διαμορφωνόταν στο 65,30%.

«Πόρτα» σε δεκάδες γαλλικά ΜΜΕ από την Λεπέν

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», μερικές δεκάδες ΜΜΕ δεν παραβρέθηκαν στο στρατηγείο του (Εθνικού Μετώπου) FN, και τούτο γιατί δεν έλαβαν την απαραίτητη διαπίστευση από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Μεταξύ αυτών είναι τα εξής: Politico, Buzzfeed France, Politis, Rue89, Les Jours, Streetpress, Brut, Charlie Hebdo και Explicite. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Πώς ψήφισαν οι Γάλλοι

Ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας για τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας ξεκίνησε την Κυριακή 7 Μαΐου. Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε αυτόν τον β' γύρο εκλέγεται Πρόεδρος με πενταετή θητεία, με δικαίωμα ανανέωσης της άπαξ.

macron le pen carte m

Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του νυν Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ακόμη και τότε, οι εκλογές δεν τελειώνουν. Τον προσεχή Ιούνιο θα λάβουν χώρα οι βουλευτικές εκλογές για τη συγκρότηση του νέου γαλλικού Κοινοβουλίου - και αυτή η ψηφοφορία έχει επίσης δύο γύρους.

Για να κερδίσει μια θέση στην Εθνοσυνέλευση, ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων στις 11 Ιουνίου, με την απαιτούμενη συμμετοχή του 25% του σώματος των ψηφοφόρων. Οιαδήποτε κοινοβουλευτική έδρα δεν εξασφαλιστεί βάσει των δύο αυτών προϋποθέσεων, τότε η εκλογική μάχη επαναλαμβάνεται στις 18 Ιουνίου.

paris

Πώς διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 46,87 εκατομμύρια ψηφοφόροι, συμπεριλαμβανομένου 1,3 εκατομμυρίου που ζει εκτός της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Σήμερα Κυριακή τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος), μία ώρα περισσότερη από τις εκλογές του 2012. Στο Παρίσι και ορισμένες άλλες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος). Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν οι Γαλλικές Αντίλλες, η Γουιάνα, το Σεν Πιερ ε Μικελόν και η Γαλλική Πολυνησία, όπου η ψηφοφορία διεξήχθη το Σάββατο 6 Μαΐου.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 59χρονης 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ντόναλντ Τραμπ: «Μεγάλη» η νίκη του Μακρόν

Το πρώτο αποτέλεσμα...

Όπως έκαναν τις τελευταίες δεκαετίες, οι Γάλλοι άνοιξαν τις τηλεοράσεις τους στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής (21.00 ώρα Ελλάδας) για να δουν το πρόσωπο του νέου προέδρου τους.

Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, πλην των ποσοστών συμμετοχής, πριν κλείσουν οι κάλπες.

Η παράταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που θα έχουν έτσι λιγότερο χρόνο για να επεξεργασθούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης. Οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς με βάση τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

(Τα βιογραφικά των δύο υποψηφίων)

Ποιοι ήταν οι υποψήφιοι Πρόεδροι;

Από τους συνολικά 11 υποψηφίους οι οποίοι έλαβαν αρχικά από το συνταγματικό συμβούλιο της χώρας την έγκριση να συμμετέχουν στις εκλογές, έχοντας εξασφαλίσει το όριο της υποστήριξης τουλάχιστον 500 εκλεγμένων αξιωματούχων προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας, ιδρυτής του κινήματος En Marche!, έλαβε ποσοστό 24,1%. Η Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου που ίδρυσε ο πατέρας της, ήρθε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 21,30%.

macron lepen

Η Μαρίν Λε Πέν του Εθνικού Μετώπου: Ίσως η πιο γνωστή σε διεθνές επίπεδο, λόγω των ακραίων και ρατσιστικών απόψεων της, θα μπορούσε να οδηγήσει το κόμμα που ο πατέρας της ίδρυσε το 1972 σε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα που έχει επιτύχει σε εκλογικές αναμετρήσεις. Η Λεπέν, 48 ετών, η οποία έχει προσπαθήσει να απομακρύνει το Εθνικό Μέτωπο πέρα ​​από τον ακροδεξιό και φιλοναζιστικό πυρήνα του κόμματος έχει καταφέρει να βρει υποστήριξη από νέους ψηφοφόρους εκμεταλλευόμενη τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία. Οι πολιτικές της υποσχέσεις περιλαμβάνουν την έξοδο από το ευρώ και σημαντικούς περιορισμούς στη μετανάστευση και τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν της Κίνησης En Marche!: Εντός ενός πολωμένου πολιτικού τοπίου, ο Μακρόν - ένας πρώην τραπεζίτης επενδύσεων και πρώην υπουργός οικονομίας με τους σοσιαλιστές- κατάφερε να εκφράσει τη φωνή του «ριζοσπαστικού κέντρου». Ο Μακρόν ελπίζει να γίνει ο νεώτερος πρόεδρος στη γαλλική ιστορία και σκοπεύει να το κάνει χωρίς την υποστήριξη ενός μεγάλου κόμματος. Βρίσκεται στην κορυφή πολλών δημοσκοπήσεων, ίσως λόγω της μετριοπαθούς ρητορικής του και τις υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας και κονδύλια για την υγειονομική περίθαλψη, όμως οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η πολιτική του μπορεί να αποτύχει να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους στις κάλπες.

Ποια θεωρούνται ως τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους

2017 04 10T141143Z 2085242277 RC12A1800500 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION copy

Οικονομία: Η Γαλλία εξακολουθεί να αισθάνεται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008. Η ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 10% -υψηλότερη από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και υπάρχει μεγάλη οργή για την αναποτελεσματικότητα του γαλλικού κράτους.

Ευρώπη: Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι λιγότερο από το ήμισυ των Γάλλων έχει θετική άποψη για την ΕΕ.

Μετανάστευση: Ορισμένοι ψηφοφόροι, κυρίως οπαδοί της Λε Πεν, ζητούν όχι μόνο τον απόλυτο περιορισμό των επιπέδων της νόμιμης μετανάστευσης στη Γαλλία, αλλά και την επιβολή περιορισμών ή και κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Σένγκεν.

Ασφάλεια: Από τον Ιανουάριο του 2015, περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στη Γαλλία. Πολλοί στη Γαλλία ελπίζουν ότι η νέα ηγεσία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Τι ανέφεραν οι δημοσκοπήσεις;

Αρχικά να σημειωθεί ότι στη Γαλλία συνήθως η εκλογική μάχη κρινόταν ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους.

frenchelections 1 0419 921x1024

Στο προκείμενο, ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έχει καταφέρει να διευρύνει το προβάδισμά του επί της Μαρίν Λεπέν και προηγείται με ποσοστό 63% έναντι 37% της αντιπάλου του ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τη νέα σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ifop-Fiducial.

Μετά την τηλεμαχία της Τετάρτης, όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μακρόν ποσοστό υψηλότερο του 60%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί και στο 59%.

(Δείτε ολόκληρο το τηλεοπτικό ντιμπέιτ)

Δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria για τη γαλλική ραδιοτηλεόραση δείχνει ότι ο Μακρόν προηγείται με 61,5% (άνοδος 2,5 μονάδων σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας). Η Λεπέν έχει πέσει στο 38,5%. Η συμμετοχή αναμένεται ότι θα φτάσει στο 76% (ήταν 78% στον πρώτο γύρο). Από αυτούς που είπαν ότι θα πάνε σίγουρα στις κάλπες, το 84% δήλωσε ότι έχει κάνει την οριστική επιλογή του, ενώ το 16% μπορεί να αλλάξει γνώμη ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Η έρευνα αυτή έγινε διαδικτυακά, σε δείγμα 2.632 προσώπων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Από τους συμμετέχοντες, οι 1.605 είπαν ότι είναι βέβαιο ότι θα πάνε να ψηφίσουν.

France elections 2017

Η δημοσκόπηση της Elabe για το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV και την εφημερίδα L'Express φέρνει νικητή τον Μακρόν με 62% έναντι 38% για τη Λεπέν. Σχεδόν οι επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) από όσους ρωτήθηκαν, είπαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή.

Οι ψηφοφόροι οι οποίοι στον πρώτο γύρο επέλεξαν να στηρίξουν τον Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται ότι τώρα στρέφονται στον Μακρόν: το 45% από αυτούς είπε ότι θα ψηφίσει τον πρώην υπουργό Οικονομίας και το 32% τη Μαρίν Λεπέν ενώ το 23% δεν αποκάλυψε ποιον προτιμά. Οι ψηφοφόροι του Ζαν-Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Γαλλίας» θα στηρίξουν τον Μακρόν σε ποσοστό 54% και τη Λεπέν σε ποσοστό 14% ενώ οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν τάσσονται σε ποσοστό 72% υπέρ του Μακρόν. Μόνο το 7% είπε ότι προτιμά τη Λεπέν.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa για τη Dentsu-Consulting και το περιοδικό Le Point έδινε ακριβώς τα ίδια ποσοστά στους δύο υποψηφίους: 62% για τον Μακρόν, 38% για τη Λεπέν. Το 54% των ψηφοφόρων του Φιγιόν, το 47% εκείνων του Μελανσόν και το 81% όσων στήριξαν τον Αμόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Από την άλλη, το 21% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, το 14% των υποστηρικτών της Ανυπότακτης Γαλλίας και το 2% των Σοσιαλιστών επιλέγουν τη Λεπέν. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα 959 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εκ των οποίων οι 809 είπαν ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα στον δεύτερο γύρο.

Τέλος, η δημοσκόπηση της Harris Interactive (διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 5 Μαΐου, δηλαδή πριν και μετά την τηλεμαχία) δίνει τη νίκη στον Μακρόν, επίσης με ποσοστό 62%. Οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Φιγιόν φέρονται ότι θα ψήφιζαν σε ποσοστό 44% τον Μακρόν και σε 26% τη Μαρίν Λεπέν ενώ το 30% από αυτούς θα απείχε ή θα έριχνε λευκό ή άκυρο.

Αντιστοίχως, από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν στον πρώτο γύρο, το 46% θα στήριζε τον Μακρόν και το 13% τη Λεπέν (41% αποχή ή άκυρο ή λευκό) ενώ από εκείνους που στήριξαν τον Μπενουά Αμόν, το 73% θα στήριζε τον Μακρόν και το 7% τη Λεπέν (20% λευκό, αποχή ή άκυρο).

Οι δημοσκοπήσεις δεν συνιστούσαν πρόβλεψη αποτελέσματος αλλά έδιναν μια εικόνα των τάσεων και της δυναμικής που διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο νικητής του πρώτου γύρου θα αναδειχθεί και αντίστοιχα νικητής του δεύτερου, αυτό δεν συμβαίνει πάντα: Το 1974, το 1981 και το 1995, ο υποψήφιος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο έγινε Πρόεδρος μετά και την εκλογική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου.

(Με πληροφορίες από Le Figaro, Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia, Washington Post, Yahoo)

Σχετικές ειδήσεις