ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επικρατεί και στις βουλευτικές εκλογές ο Μακρόν σύμφωνα με δημοσκόπηση

Γαλλία: Επικρατεί και στις βουλευτικές εκλογές ο Μακρόν σύμφωνα με δημοσκόπηση

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Το κόμμα του εκλεγμένου πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το En Marche!, και οι σύμμαχοί του αναμένεται να επικρατήσουν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής (7/5), λίγο μετά την εκλογή του κεντρώου πολιτικού στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.

Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).

Μετά την εκλογή του στην προεδρία ο Μακρόν θέλει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου, στις οποίες η δεξιά ελπίζει να πάρει τη ρεβάνς και το Εθνικό Μέτωπο να κάνει θεαματική άνοδο στην Εθνοσυνέλευση.

Όμως κάθε πρόβλεψη με βάση το αποτέλεσμα των προεδρικών είναι επικίνδυνη λόγω της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού εν εξελίξει.

Η δημοσκόπηση της Harris Interactive διεξήχθη μέσω Διαδικτύου χθες Κυριακή από τις 20:05 ως τις 20:40 με τη συμμετοχή 2.376 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±1,0 ως ±2,3%.

Η δημοσκόπηση της Kantar Sofres Onepoint διεξήχθη επίσης μέσω Διαδικτύου την 4η και την 5η Μαΐου παίρνοντας ως δεδομένη τη νίκη του Μακρόν σε δείγμα 1.507 προσώπων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που επελέγησαν επίσης με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

ΑΠΕ -Reuters-AFP

Σχετικές ειδήσεις