«Κινούμενη άμμος» η κορεατική χερσόνησος: Και ο Πούτιν στρέφεται κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν (Vid)

«Κινούμενη άμμος» η κορεατική χερσόνησος: Και ο Πούτιν στρέφεται κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν (Vid)

Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο να διευρυνθεί η λέσχη των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και να ενταχθεί σ' αυτήν η Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα (15/5) από το Πεκίνο ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς φόρουμ «Μια ζώνη -ένας δρόμος».

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην διεύρυνση της λέσχης των πυρηνικών δυνάμεων, περιλαμβανομένης της Κορεατικής Χερσονήσου και της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, με αφορμή την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ, προσθέτοντας ότι «είμαστε κατά και αυτό το θεωρούμε αντιπαραγωγικό, επιβλαβές και επικίνδυνο».

Παράλληλα ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία θεωρεί ανεπίτρεπτη την πραγματοποίηση πυραυλικών δοκιμών και αναγκαία την επιστροφή στον διάλογο με την Βόρεια Κορέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να «σταματήσουμε να την εκφοβίζουμε και να βρούμε τρόπους ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα δεν συνέστησε άμεση απειλή για την Ρωσία, όπως και ότι αμέσως μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου ο ίδιος ενημερώθηκε από τον υπουργό Αμύνης Σεργκέι Σόϊγκου. Σχολιάζοντας το ίδιο το γεγονός της εκτόξευσης, ο πρόεδρος Πούτιν είπε χαρακτηριστικά «ότι δεν υπάρχει τίποτα για να σχολιάσω, αλλά ως γεγονός ενισχύει την διένεξη και δεν υπάρχει τίποτα καλό σ' αυτό».

Σε αντιδιαστολή με τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να δημιουργήσει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο, ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε τρίτες χώρες, είπε ότι από την άλλη πλευρά οι ωμές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και οι επεμβάσεις σε ξένες χώρες, η ανατροπή καθεστώτων κτλ, ενθαρρύνουν έναν παρόμοιο ανταγωνισμό εξοπλισμών.

file north korea defense ballistic missile test

Αναφερόμενος τέλος στην προοπτική διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν δήλωσε ότι διάλογος μπορεί να υπάρξει,
«πολύ περισσότερο που έχει υπάρξει θετική εμπειρία από έναν παρόμοιο διάλογο που είχε γίνει με την Βόρεια Κορέα». Υπενθύμισε μάλιστα ότι υπήρξε περίοδος, όταν η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά τότε όσοι συμμετείχαν στις συνομιλίες, όπως είπε, δεν είχαν την υπομονή να περιμένουν. Γι’ αυτό, κατέληξε, «νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στον διάλογο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters