Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Εντουάρντ Φιλίπ

Newsroom Newsroom

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Εντουάρντ Φιλίπ

Ο νέος κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα στη θέση του πρωθυπουργού τον συντηρητικό Εντουάρντ Φιλίπ.

Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος επέλεξε οικειοθελώς έναν πρωθυπουργό που δεν ανήκει στο κόμμα του.

Ο 46χρονος Εντουάρντ Φιλίπ, είναι βουλευτής, δήμαρχος της Χάβρης και στενός συνεργάτης του συντηρητικού Αλέν Ζιπέ. Ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων. Το Reuters σημειώνει πως θα αποτελέσει αντίβαρο στους πρώην σοσιαλιστές βουλευτές που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Μακρόν.

O μέχρι πρότινος δήμαρχος της Χάβρης επέδειξε συνέπεια και υπομονή στην κατάκτηση των εκλογικών θέσων συνήθως με καλά αποτελέσματα.

Γεννημένος στη Ρουέν, ο Εντουάρντ Φιλίπ περίμενε υπομονετικά τη σειρά του στον προθάλαμο των κυβερνητικών θέσεων. Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po), τάχθηκε στο πλευρό του Μισέλ Ροκάρ, στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, έως ότου ο νεαρός Νορμανδός επιλέξει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ευκαιρία για να ασχοληθεί με την πολιτική του παρουσιάζεται το 2001, χρονιά που γνωρίζει τον Αντουάν Ρούφεναχτ, δήμαρχο της Χάβρης, και εισέρχεται στην ομάδα του. Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, ο Φιλίπ δεν το βάζει κάτω. Τα επόμενα δύο χρόνια εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP- το μετέπειτα κόμμα των Ρεπουμπλικανών και παράλληλα προσεγγίζει τον Αλέν Ζιπέ.

Στη συνέχεια έρχεται το πρώτο διάλειμμα στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, και η συγγραφή ενός βιβλίου για τα μυστήρια των προεκλογικών εκστρατειών. Στη συνέχεια επιστρέφει στην αγκαλιά του Αλέν Ζιπέ και δέχεται τη θέση συμβούλου στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Σαρκοζί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δυστυχώς όμως, ο δήμαρχος του Μπορντό δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου οφείλει να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση. Απο την πλευρά του, ο Εντουάρντ Φιλίπ στρέφεται πάλι προς τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο του νομού Σεν-Μαριτίμ και το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης διαδεχόμενος τον μέντορά του Αντουάν Ρούφεναχτ, ο οποίος παραιτήθηκε.

Όλα πλέον τώρα παίρνουν το δρόμο τους: από το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση. Το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της δεξιάς τον περασμένο Νοέμβριο. Οταν ξεσπά το σκάνδαλο με την σύζυγο του Φιγιόν, ο Φιλίπ εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Εντουάρντ Φιλίπ κομίζει κάποια ευαισθησία της δεξιάς, μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, αυτήν που ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προσελκύσει μέσω αυτού. Επιπλέον ο Φιλίπ έχει αναπτύξει μεθοδικά τις δεξιότητές του στη δημόσια διοίκηση.

«Προσωπική απόφαση»

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» απόφαση τον διορισμό του συντηρητικού Εντουάρντ Φιλίπ στην πρωθυπουργία, λέγοντας ότι είναι ασαφές ποια πολιτική γραμμή θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση. Δεν είναι μια πολιτική συμφωνία», τόνισε ο Μπερνάρ Ακουαγιέ, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε ο διορισμός του Φιλίπ στη νέα κυβέρνηση του κεντρώου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα θα απομακρύνει από τις τάξεις του τον νέο πρωθυπουργό, απάντησε ότι «δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα». Στη συνέχεια όμως, με μήνυμά του στο Twitter, ο Ακουαγιέ ανέφερε ότι ο Εντουάρντ Φιλίπ «θέτει εαυτόν εκτός της πολιτικής οικογένειας των Ρεπουμπλικάνων».

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφος ο γ.γ. των Ρεπουμπλικάνων τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια πολιτική συμφωνία μεταξύ της γαλλικής δεξιάς και του κινήματος του Μακρόν δεδομένου, όπως είπε, ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών θα πρέπει να επικρατεί σαφήνεια και όχι αβεβαιότητα: «αβεβαιότητα όσον αφορά το πολιτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση και το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν οι Γάλλοι πριν εκφραστούν στις βουλευτικές της 11ης και της 18ης Ιουνίου· αβεβαιότητα όσον αφορά την ίδια την προεκλογική εκστρατεία».

«Ο πρωθυπουργός είναι εξ ορισμού ο επικεφαλής της πλειοψηφίας και οφείλει επομένως να άρει αυτήν την αβεβαιότητα. Θα στηρίξει τους υποψηφίους του En Marche! του προέδρου της Δημοκρατίας που τον διόρισε (στο αξίωμά του) ή θα στηρίξει τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων και του UDI, της πολιτικής οικογένειάς του;» διερωτήθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved