ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο

Συνεχίζεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο
Υπό τον έλεγχο της Πρίστινας τέθηκαν οι δύο μεθοριακοί σταθμοί στο βόρειο Κόσοβο, Γιάρινε και Μπίρνιακ...

Υπό τον έλεγχο της Πρίστινας τέθηκαν οι δύο μεθοριακοί σταθμοί στο βόρειο Κόσοβο, Γιάρινε και Μπίρνιακ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, συμμετείχαν ελικόπτερα της KFOR, τα οποία μετέφεραν στους μεθοριακούς σταθμούς αστυνομικούς της EULEX και Αλβανούς τελωνιακούς.

Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει οι αστυνομικοί του Κοσόβου, σερβικής εθνότητας.

Ωστόσο, Σέρβοι πολίτες έστησαν οδοφράγματα και συνεχώς τα ενισχύουν με φορτηγά που μεταφέρουν χαλίκι, στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στους δύο αυτούς σταθμούς.

Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί στρατιώτες της KFOR που διασφαλίζουν τη διάβαση στο Γιάρινιε ανάπτυξαν συρματοπλέγματα, στα οποία αναγράφεται στην αγγλική και σερβική γλώσσα η προειδοποίηση «Σταματήστε, αλλιώς θα ανοίξουμε πυρ».

Νωρίς σήμερα το μεσημέρι στο δάσος που περιβάλει το συνοριακό σταθμό Γιάρινιε ξέσπασε πυρκαγιά ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία. Ο πυκνός καπνός που αναδύεται ανάγκασε τους Γερμανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του μεθοριακού σταθμού και να υποχωρήσουν στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.