ΚΟΣΜΟΣ

Ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις ο Τζέρεμι Κόρμπιν - Θέλει κυβέρνηση μειοψηφίας!

Ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις ο Τζέρεμι Κόρμπιν - Θέλει κυβέρνηση μειοψηφίας!

«Δεν πρόκειται να κλείσουμε συμφωνίες, δεν θα κάνουμε συμμαχίες, δεν θα κάνουμε κανένα από αυτά τα πράγματα», αποσαφήνισε ο Κόρμπιν σε χθεσινή του προεκλογική εμφάνιση, από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών του Έμιλι Θόρνμπερι στο Μπάζιλντον του Έσεξ. «Εμείς παλεύουμε για να κερδίσουμε τις εκλογές», πρόσθεσε.

Αποφασισμένος να σχηματίσει δική του κυβέρνηση, ακόμη και μειοψηφίας, αρκούμενος μόνον στην κοινοβουλευτική στήριξη των Σκοτσέζων εθνικιστών του NSP, δηλώνει πλεόν ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ενθαρρυμένος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (ιδίως της έρευνας της εταιρείας YouGov, που τον θέλει να έχει μειώσει μόλις στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες τη διαφορά του από την Συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι).

Στην ομιλία του, που ήταν εστιασμένη στην αποδόμηση του προεκλογικού «μανιφέστο» της Μέι, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «αδύναμο και ασταθές»ο Κόρμπιν επιτέθηκε και προσωπικά κατά του νυν ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο κατηγόρησε πως είπε ψέματα στον βρετανικό λαό για το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit πέρισυ.

«Γνωρίζετε καλά πως δεν προσφεύγω σε προσωπικές επιθέσεις, όμως αφήστε με να δηλώσω πως δεν υπάρχει ούτε ένας στην ομάδα των Εργατικών για το δημοψήφισμα που είπε ψέματα στον Βρετανικό λαό για την ανάγκη να ξοδεύουμε 350 εκατομ. λίρες την εβδομάδα για το ΕΣΥ, ούτε και κανένας υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει το Brexit για να καταργήσει εργατικά δικαιώματα, ή να μειώσει τους φόρους για τις μεγάλες εταιρείες στην διελκυστίνδα με την ευρωπαϊκή ήπειρο», κατακεραύνωσε ο Κόρμπιν.

«Οι Συντηρητικοί μας άφησαν απομονωμένους και περιθωριοποιημένους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για να βγούμε από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει συμφωνία», τόνισε ο ίδιος. Ο ηγέτης των Εργατικών επέκρινε επίσης την Μέι για τις δηλώσεις της πως θα ήταν καλλίτερο να μην υπάρξει συμφωνία από το να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία κακή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, που θα ξεκινήσουν 11 ημέρες μετά τις εκλογές.

«Η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά ας είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα που να λέγεται ‘μη συμφωνία’. Εάν φύγουμε χωρίς μία θετική συμφωνία επειδή αναίτια έχουμε αποξενωθεί από όλους, θα πρέπει ακόμη να διατηρούμε εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, Αλλά με ποιους όρους;», τόνισε ο Κόρμπιν.

«Η Τερέζα Μέι υποστηρίζει πως η μη συμφωνία είναι καλλίτερη από την κακή συμφωνία. Ας είμαστε σαφείς: η μη συμφωνία είναι στην ουσία μία κακή συμφωνία. Κι είναι μάλιστα η χείριστη από όλες τις συμφωνίες γιατί θα μας αφήσει υποκείμενους στις τιμές και τους περιορισμούς που διέπουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) αντί για την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές που έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απότομη αλλαγή της δημόσιας γνώμης, όπως παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, τονίζοντας πως από άκρου εις άκρον στην χώρα έχει αναδυθεί «ένα κίνημα που επιζητεί κάτι διαφορετικό», αλλά απέφυγε να εφησυχάσει μπροστά στους αριθμούς, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα αναμένει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού. Ωστόσο έστρεψε τα βέλη του κατά της αξιοπιστίας της Μέι, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να αναρωτηθούν ποιόν εμπιστεύονται περισσότερο.

«Έχοντας κηρύξει πόλεμο κατά των συνταξιούχων, είναι πλέον δύσκολο να βρεις κάποιον που να μπορεί να σου πει ποια πράγματι είναι η πολιτική των Συντηρητικών για το κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής πρόνοιας, ή για το πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν το επίδομα θέρμανσης», τόνισε.

«Στις μεγαλύτερες γενιές υπενθυμίζεται μία απλή αλήθεια της βρετανικής πολιτικής: δεν μπορείς να εμπιστευθείς τους Τόρις. Δεν μπορείς να εμπιστευθείς στους Τόρις τη σύνταξή σου, τη φορολογία σου, τις εισφορές σου—ολοένα κάνουν τη μία αναστροφή, τη μία αθέτηση υποσχέσεων πάνω στην άλλη», καυτηρίασε ο Κόρμπιν, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος.

Στην εκδήλωση αυτή για μία ακόμη φορά το πλήθος αποδοκίμασε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος ρώτησε εάν ο Κόρμπιν σκέπτεται να προσφύγει και στους βουλευτές του βορειο-ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν για να τον στηρίξουν σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη η Θόρνμπερι, η οποία ζήτησε να μην αποδοκιμάζονται οι δημοσιογράφοι «όσο ηλίθιες κι εάν είναι οι ερωτήσεις που κάνουν», σχόλιο που έγινε δεκτό με γέλωτα και επευφημίες από το πλήθος.

Σήμερα, ο Κόρμπιν αναμένεται να αναφερθεί στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, υποσχόμενος πως οι Εργατικοί θα δημιουργήσουν ένα εκατ. νέες θέσεις εργασίας μέσα από το Εθνικό Ταμείο Ανακατάρτισης (National Transformation Fund), την Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων και τις Τοπικές Αναπτυξιακές Τράπεζες. «Όταν οι Εργατικοί μιλούν για δημιουργία θέσεων εργασίας εννοούν αξιοπρεπείς δουλειές, δουλειές που θα εξασφαλίζουν ένα επαρκές ημερομίσθιο, χάρις στις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούν πραγματικά να ζουν και που θα εμπνέουν στους ανθρώπους το αίσθημα της υπερηφάνιας και του στόχου στη ζωή», αναμένεται να τονίσει ο Κόρμπιν στο οικονομικό του μανιφέστο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις