ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα εκλογές Βρετανία: Νίκη της Τερέζα Μέι χωρίς αυτοδυναμία δείχνουν τα Exit Polls

Αποτελέσματα εκλογές Βρετανία: Νίκη της Τερέζα Μέι χωρίς αυτοδυναμία δείχνουν τα Exit Polls

Αποτελέσματα εκλογές Βρετανία: Θρίλερ έβγαλαν τα exit polls - Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης - Πρώτοι χωρίς αυτοδυναμία οι «Συντηρητικοί» τηςΤερέζα Μέι- Δεύτεροι οι «Εργατικοί» τουΤζέρεμι Κόρμπιν που δεν κατάφεραν τελικά να κάνουν τη μεγάλη ανατοπή

Ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (22:00 ώρα Βρετανίας) έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκε το πρώτο exit poll της Ipsos Mori.

H επικεφαλής των Τόρις δεν φαίνεται να λαμβάνει τη λαϊκή εντολή που ήθελε για να μπει δυναμικά στη διαπραγμάτευση για το Brexit.

Το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 314 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, έναντι 266 εδρών του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll που μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Για την απόκτηση της αυτοδυναμίας απαιτείται η πλειοψηφία των 326 εδρών.

Η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με σκοπό μια σαρωτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος επί των αντιπάλων του και την ενίσχυσή της εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα του exit poll, χάνει και την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Απότομη πτώση σημειώνει η στερλίνα, με τη δημοσιοποίηση του πρώτου exit poll των βρετανικών βουλευτικών εκλογών.

Στις 21.15 ώρα Γκρίνουιτς, δεκαπέντε λεπτά μετά την μετάδοση των πρώτων εκτιμήσεων, η ισοτιμία της στερλίνας ήταν 88,06 πένες αν ευρώ, έναντι 86,90 δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Η ισοτιμία απέναντι στο δολάριο διαμορφωνόταν στη 1,2723 λίρα ανά δολάριο, έναντι 1,2962 χθες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του exit poll σε σύνολο 650 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων:

Συντηρητικό Κόμμα: 314 έδρες
Εργατικό Κόμμα: 266 έδρες
Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 34 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 14 έδρες

exit polls

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».

Ο πιθανότερος σύμμαχος του Συντηρητικού Κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ήταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με τους οποίους είχε συγκυβερνήσει και μεταξύ 2010 και 2015. Ωστόσο, ο κεντρώος σχηματισμός έχει αποκλείσει μία συνεργασία με τους Συντηρητικούς, ειδικά μετά τη σκιά που έριξε στις σχέσεις των δύο κομμάτων η διαφορετική θέση τους για το Brexit.

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα το exit poll. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Δείτε το διάγραμμα με τις έδρες που εξασφαλίζουν -σύμφωνα πάντα με τα exit polls- τα κόμματα στη Βρετανία

exit polls1

Οι Συντηρητικοί φαίνεται να χάνουν περί τις 17 έδρες, οι Εργατικοί να κερδίζουν 34, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να κερδίζουν 6, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα να χάνει 22 και το UKIP να χάνει τη μοναδική του έδρα.

Δείτε live:

Στις 03:00 τα ξημερώματα αναμένεται το πρώτο αποτέλεσμα-«κλειδί» από την περιφέρεια Nuneaton που στις εκλογές του 2015 την είχαν κερδίσει οι Συντηρητικοί.

Αμέσως μετά η ροή των αποτελεσμάτων θα είναι συνεχόμενη. Μέχρι τις 08:00 το πρωί της Παρασκευής, θα έχουν ανακοινωθεί τα περισσότερα αποτελέσματα.

Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας

Αναταραχή και προβληματισμός επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls των εκλογών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι προηγούνται με μια διαφορά που μεταφράζεται ως... οριακή!

Αν τα exit polls αποδειχθούν σωστά τότε το κόμμα των Συντηρητικών έχει χάσει 16 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, το κόμμα των Εργατικών είναι ενισχυμένο κατά 34 έδρες, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα έχει χάσει 22 έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν κερδίσει 6 έδρες.

Σχετικές ειδήσεις