ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά Λονδίνο: Θρίλερ με τα αίτια της τραγωδίας - Γιατί «λαμπάδιασε» μέσα σε λίγα λεπτά το κτήριο

Φωτιά Λονδίνο: Θρίλερ με τα αίτια της τραγωδίας - Γιατί «λαμπάδιασε» μέσα σε λίγα λεπτά το κτήριο

Φωτιά Λονδίνο: Καθώς συνεχίζονται τόσο η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς όσο και οι έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους, τα ερωτήματα για το πώς αυτή ξεκίνησε και γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στο Grenfell Tower, παραμένουν αναπάντητα.

Η φωτιά όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε από τον δεύτερο όροφο και μέσα σε 15 λεπτά είχε εξαπλωθεί στο υπόλοιπο κτήριο, εγκλωβίζοντας σε αυτό εκατοντάδες ανθρώπους.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις από τη μεγάλη φωτιά σε κτήριο του Λονδίνου

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ένας εκ των κατοίκων δήλωσε στην τηλεόραση ότι γείτονάς του από τον τέταρτο όροφο του ομολόγησε ότι «εξερράγη» το ψυγείο του και η φωτιά που προκλήθηκε γρήγορα «τύλιξε» το κτήριο, το οποίο -αναφέρουν οι πληροφορίες- στεγάζει 600 ανθρώπους.

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας, αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτήριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας...» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτήριο... θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία»

Σύμφωνα με την Χάναν Ουαχάμπι, μια από τις ενοίκους που κατάφεραν να βγουν από το φλεγόμενο κτήριο, αυτό είχε ανακαινισθεί πριν από έναν χρόνο, κυρίως τα παράθυρα και το σύστημα θέρμανσης. «Φοβάμαι ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν επιδείνωσαν την κατάσταση».

Ο Έντι, 55 ετών, βρισκόταν στον 16ο όροφο όταν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς των γειτόνων του. «Νόμιζα ότι μαγείρευαν».

Αλλά τότε άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν «φωτιά, φωτιά». Άνοιξε την πόρτα και είδε τον καπνό να μπαίνει στο διαμέρισμά του. «Ο γείτονάς μου του 5ου μου τηλεφώνησε και μου είπε: "προσπάθησε να βγεις από κει". Έβαλα μία πετσέτα γύρω από το κεφάλι, κατέβηκα τις σκάλες και προσπάθησα να βρω την εξώπορτα», δήλωσε.

«Δεν την βρήκα, αλλά ένας πυροσβέστης με τράβηξε μέχρι την έξοδο. Πέντε παραπάνω δευτερόλεπτα και θα λιποθυμούσα. Δεν έβλεπες τίποτε».

Στο παρελθόν, ο Έντι είχε γράψει σε blog ότι «χρειάζεται μία φωτιά για να αποδοθούν ευθύνες» στους διαχειριστές.

Μία υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013», είχε γράψει, καταγγέλλοντας μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία».

«Πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια» του 27ώροφου κτηρίου Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο, το οποίο συνεχίζει να φλέγεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/06), δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Ήδη, κάτοικοι του κτηρίου έχουν δηλώσει ότι τους είχαν γίνει συστάσεις να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ ο σύλλογος ενοίκων του κτηρίου είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια».

Εν τω μεταξύ η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε όλους τους ορόφους από τον δεύτερο και πάνω στο κτίριο αυτό το οποίο έχει 130 διαμερίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχει ένας αριθμός νεκρών ενώ περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν διακομισθεί σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία του Λονδίνου και πολλοί είναι ακόμα οι αγνοούμενοι.

Παρακολουθείστε ΕΔΩ live εικόνα από το Λονδίνο

Σχετικές ειδήσεις