ΚΟΣΜΟΣ

Ο Καρζάι διακόπτει το ταξίδι του στις ΗΠΑ

Ο Καρζάι διακόπτει το ταξίδι του στις ΗΠΑ
Το θάνατο του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν, Μπουρανουντίν Ραμπανί, επιβεβαίωσε η αφγανική αστυνομία...

Το θάνατο του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν, Μπουρανουντίν Ραμπανί, επιβεβαίωσε η αφγανική αστυνομία.

Ο Ραμπανί, που είχε επιφορτιστεί από την κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης με τους Ταλιμπάν, σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας, στο σπίτι του στην Καμπούλ.

Ο καμικάζι είχε κρύψει τα εκρηκτικά στο τουρμπάνι του και τα ενεργοποίησε, όταν πήγε να αγκαλιάσει τον πρώην Αφγανό πρόεδρο.

«Ο Ραμπανί έγινε μάρτυρας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζαχίρ, επικεφαλής του τμήματος ποινικών ερευνών της αστυνομίας της Καμπούλ.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι ο Μασούμ Στανεκζάι, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, τραυματίστηκε άσχημα από την επίθεση. «Ο Στανεκζάι είναι ζωντανός, αλλά έχει τραυματιστεί άσχημα», σημείωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Λόγω του θανάτου του Ραμπανί, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μετά την απόφαση που έλαβε να διακόψει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ραμπανί.

Το Πακιστάν καταδίκασε επίσης το θάνατο του Ραμπανί, τον οποίο χαρακτήρισε «φίλο» με τον οποίο το Ισλαμαμπάντ συνεργαζόταν «στενά» στις ειρηνευτικές του προσπάθειες.