ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Νίκαια: Σοκ στη Γαλλία από νέες φωτογραφίες του μακελειού (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τρομοκρατική επίθεση Νίκαια: Σοκ στη Γαλλία από νέες φωτογραφίες του μακελειού (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η γαλλική δικαιοσύνη απαγόρευσε χθες "κάθε νέα δημοσίευση" των δύο φωτογραφιών από την πολύνεκρη επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια, οι οποίες δημοσιεύτηκαν χθες στο περιοδικό Paris Match, όμως δεν διέταξε την απόσυρση του συγκεκριμένου τεύχους.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι δύο φωτογραφίες "προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Ωστόσο, η απόσυρση του συγκεκριμένου τεύχους δεν θα συνιστούσε επαρκές μέτρο, δεδομένου ότι το περιοδικό ήδη κυκλοφορεί.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στο περιοδικό να δημοσιεύσει ξανά τις φωτογραφίες, είτε στο χαρτί είτε στο διαδίκτυο: για κάθε παράβαση θα του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Ζαν-Μισέλ Αγιάτ, το περιοδικό επιδίωκε προφανώς να προκαλέσει αίσθηση με αυτές τις "απρεπείς φωτογραφίες των θυμάτων που τρέχουν για να γλιτώσουν από τον θάνατο ή ψυχορραγούν".

DEnJZGAWsAAYYqk copy

Το Paris Match πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή δεν διατάχθηκε η απόσυρση του τεύχους. Ένας εκπρόσωπός του είπε ότι "υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται και να γνωρίζουν την αλήθεια και το δικαίωμα των θυμάτων που συναντήσαμε να δώσουν τη μαρτυρία τους για να μην τα ξεχάσουμε".

"Αν γνώριζα ότι θα γινόταν για τον κίτρινο τύπο, δεν θα είχα δεχτεί" είπε πάντως ο Καμέλ Σαραουί, ένας 26χρονος που είχε δώσει συνέντευξη στο περιοδικό. "Σοκαρίστηκα από τις φωτογραφίες, κυρίως από εκείνη του τρομοκράτη" που σκοτώθηκε από αστυνομικούς μέσα στην καμπίνα της νταλίκας που οδηγούσε, είπε ο νεαρός που έχασε τη μητέρα του, την αδελφή του και τον ανιψιό του στην επίθεση.

DEnJZhXXUAExesn

Στην επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 450.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις