ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών που προκαλούν απώλειες στη δυτική Ευρώπη

Αυξάνεται ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών που προκαλούν απώλειες στη δυτική Ευρώπη

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι διαπράχθηκαν 30 τέτοιες επιθέσεις που είχαν συνέπεια άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη δυτική Ευρώπη το 2016, από 23 το 2015.

Ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών που είχαν συνέπεια θανάτους στη δυτική Ευρώπη αυξήθηκε το 2016, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των συμβάντων που καταγράφηκαν, σύμφωνα με δεδομένα της λεγόμενης Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων για την Τρομοκρατία.

Αυτοί οι αριθμοί είναι δραματικά αυξημένοι σε σχέση με τις δύο επιθέσεις στην περιοχή που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους το 2014 και τις πέντε που είχαν καταγραφεί το 2013(1).

Επιπλέον οι τρομοκρατικές ενέργειες έχουν γίνει πιο θανάσιμες: από αυτές σκοτώθηκαν κατά μέσον όρο 26,5 άνθρωποι το 2015 και το 2016, από τους τέσσερις τον χρόνο που καταγράφονταν κατά μέσον όρο τα τρία προηγούμενα χρόνια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η πλέον πολυαίμακτη επίθεση που καταγράφηκε στη δυτική Ευρώπη ήταν οι συντονισμένες τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με ειδικούς το ΙΚ, στο οποίο αποδόθηκε η ευθύνη για επτά από τις 10 πιο πολύνεκρες επιθέσεις μετά το 2012, ενθαρρύνει όλο και περισσότερο τη χρήση μαχαιριών και αυτοκινήτων αντί των πυροβόλων όπλων και των εκρηκτικών από τους οπαδούς του.

Αυτός ο τρόπος δράσης «είναι πολύ διαφορετικός από την απειλή της αλ Κάιντα, η οποία είχε εμμονή με τις μαζικές απώλειες, που έριχνε αεροσκάφη», επισήμανε ο Σάτζαν Γκόχελ, διευθυντής του τμήματος Διεθνούς Ασφάλειας στο ινστιτούτο μελετών Asia-Pacific Foundation.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει το ΙΚ είναι να υπάρξει μεγαλύτερος όγκος επιθέσεων, αλλά αυτές να έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε όρους κόστους και να είναι απλούστερες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις