ΚΟΣΜΟΣ

Ντεμιρτάς: Κανείς δεν μπορεί να υψώσει ανάστημα στον Ερντογάν - Η δίκη μου δεν θα είναι δίκαιη

Ντεμιρτάς: Κανείς δεν μπορεί να υψώσει ανάστημα στον Ερντογάν - Η δίκη μου δεν θα είναι δίκαιη

Ο Ντεμίρτας, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), δεν πιστεύει πως κάποιος δικαστής μπορεί να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο φυλακισμένος ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, εκτίμησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε γραπτώς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν πιστεύει πως κάποιος δικαστής μπορεί να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προεξόφλησε ότι η δίκη του δεν θα είναι δίκαιη, αφού ο πρόεδρος τον έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτη.

Στη σπάνια αυτή συνέντευξή του από τη φυλακή όπου κρατείται, ο Ντεμίρτας, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αναγνώρισε επίσης ότι του αναλογεί ένα μερίδιο ευθύνης διότι δεν μπόρεσε να εμποδίσει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας από τους δέκα και πλέον κοινοβουλευτικούς του HDP που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στο πλαίσιο του κύματος εκκαθαρίσεων που ακολούθησε το περυσινό αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Τα μέλη της εθνοσυνέλευσης αυτά κατηγορούνται στην πλειονότητά τους για δεσμούς με το PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες οι οποίες τους βαρύνουν.

«Η απόφαση να συλληφθούμε εγώ και οι συνάδελφοί μου ήταν πολιτική. Το τρέχον διάστημα, το δικαστικό σώμα της Τουρκίας βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του AK», υπογράμμισε ο Ντεμίρτας, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχει ιδρύσει ο Ερντογάν.

«Κανένας δεν έχει πιθανότητες να τύχει μιας δίκαιης δίκης», πρόσθεσε, απαντώντας στις ερωτήσεις του Reuters τις οποίες του παρέδωσαν οι συνήγοροί του.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει επικρίσεις τόσο εντός της χώρας όσο και από την ΕΕ διότι φέρεται να έχει καθυποτάξει στις επιθυμίες του το δικαστικό σώμα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα. Πάνω από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

«Δυστυχώς κανένας δικαστής στην Τουρκία δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στις παράνομες και παρεμβατικές δηλώσεις του Ερντογάν. Οι δικαστές αντιμετωπίζουν την απειλή απομάκρυνσης, καθαίρεσης ή φυλάκισης. Ασφαλώς καθιστούμε τον Ερντογάν και τους δικαστικούς που τον υπακούνε υπεύθυνους», ανέφερε ο Ντεμίρτας.

Ο Ερντογάν, που παραμένει μακράν του δεύτερου ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία έπειτα από δεκαπέντε χρόνια στην εξουσία, κατέστησε σαφή την άποψή του για τον Ντεμίρτας όταν ερωτήθηκε σχετικά από έναν δημοσιογράφο αυτόν τον μήνα.

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Το πρόσωπο στο οποίο αναφερθήκατε είναι ένας τρομοκράτης. Δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να αποφυλακίζουμε τρομοκράτες», ανέφερε.

Ο Ντεμίρτας είχε μετατρέψει το HDP στην τρίτη δύναμη της τουρκικής Βουλής, αντλώντας υποστήριξη και πέραν των μελών της κουρδικής μειονότητας, από αρκετούς φιλελεύθερους φίλα προσκείμενους σε δυτικά ιδεώδη. Η ισχυροποίηση του κόμματός του είχε απειλήσει να αποτρέψει την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας του AK.

Περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα και άλλοι περίπου 50.000 έχουν προφυλακιστεί μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων και δυτικοί εταίροι της Τουρκίας καταγγέλλουν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το αποτυχημένο κίνημα του στρατού ως πρόσχημα για να φιμώσει κάθε φωνή διαφωνίας. Το HDP καταγγέλλει ότι 5.000 μέλη του έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για να αποτραπεί η εκδήλωση νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος μετά τον θάνατο 240 ανθρώπων τον περασμένο Ιούλιο.

Οι εισαγγελείς ζητούν να επιβληθούν ποινές κάθειρξης 142 ετών στον Ντεμίρτας και 83 ετών στην πρώην συμπρόεδρο του, τη Φιγκέν Γιουκσεντά, για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ντεμίρτας -ο οποίος προφυλακίστηκε τον Νοέμβριο και παραμένει έγκλειστος σε μια φυλακή της Αδριανούπολης- αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου πριν από δύο εβδομάδες όταν οι αστυνομικοί του είπαν ότι δεν θα του έβγαζαν τις χειροπέδες καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Το HDP διαψεύδει ότι συνδέεται με το PKK, το οποίο διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 1984.

Σχετικές ειδήσεις