ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Νέες σκληρότερες κυρώσεις αναμένονται σήμερα κατά της Βόρειας Κορέας

ΟΗΕ: Νέες σκληρότερες κυρώσεις αναμένονται σήμερα κατά της Βόρειας Κορέας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα διεξάγει ψηφοφορία σήμερα (5/8) επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που έχουν καταρτίσει οι ΗΠΑ για την επιβολή νέων, ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με στόχο να μειωθούν τα έσοδα της ασιατικής χώρας από εξαγωγές κατά το εν τρίτον, σε αντίποινα για τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) που προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22:00 ώρα Ελλάδας και εκφράζεται η «μεγάλη βεβαιότητα» ότι η Κίνα και η Ρωσία, σύμμαχοι της Βόρειας Κορέας, θα στηρίξουν το σχέδιο ψηφίσματος.

Η επιβολή των κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ στοχεύει να μειώσει τα έσοδα του απομονωμένου αυτού κράτους σε τομείς εξαγωγών, όπως κάρβουνου, σιδήρου και μόλυβδου.

Επίσης, με βάση το σχέδιο ψηφίσματος, θα επιβληθεί απαγόρευση σε κάθε χώρα να αυξήσει τον υπάρχοντα αριθμό εργατών από την Βόρεια Κορέα που φιλοξενεί, απαγόρευση ίδρυσης νέων κοινών επιχειρήσεων μεταξύ ξένων και βορειοκορεατικών επιχειρήσεων και παύση οποιασδήποτε επιπλέον επένδυσης σε όσες υφίστανται ήδη.

Το σύνολο των κυρώσεων στοχεύει να στερήσει από την Πιονγκγιάνγκ έσοδα «ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων» από τις εξαγωγές, ανέφεραν οι πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις