Σοκ στις ΗΠΑ: Ακροδεξιός ήθελε να αιματοκυλήσει την Οκλαχόμα με εκρηκτικά του FBI (Vid)

Σοκ στις ΗΠΑ: Ακροδεξιός ήθελε να αιματοκυλήσει την Οκλαχόμα με εκρηκτικά του FBI (Vid)

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός άνδρα που ήθελε να διαπράξει επίθεση πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην Οκλαχόμα Σίτι, μια πόλη που είχε βρεθεί στο στόχαστρο βομβιστικής επίθεσης το 1995 από έναν ακροδεξιό εξτρεμιστή, που σκότωσε 168 ανθρώπους.

Ο Τζέρι Βάρνελ, ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη το Σάββατο 12 Αυγούστου αφού προσπάθησε να πυροδοτήσει  εκρηκτικό μηχανισμό, που θεωρούσε πως ήταν βόμβα νιτρικού αμμωνίου, όπως ακριβώς ο Τίμοθι Μακβέι το 1995, μπροστά σε μια τράπεζα στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε ενώπιον δικαστηρίου της Οκλαχόμας (νότιες ΗΠΑ).

Ο Τζέρι Βάρνελ ομολόγησε σε μυστικό πράκτορα του FBI ότι ήθελε να επιτεθεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και ότι ο αρχικός του στόχος ήταν η έδρα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στην Ουάσιγκτον, λίγα τετράγωνα μακρύτερα από τον Λευκό Οίκο.

Εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο να στοχοθετήσει κέντρα δεδομένων του Facebook ή την φορολογική αρχή των ΗΠΑ (IRS) προτού καταλήξει στο να επιλέξει ως στόχο την τράπεζα που βρίσκεται σε απόσταση 210 χιλιομέτρων από το σπίτι του στην Οκλαχόμα.

«Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ό,τι χρησιμοποίησε ο βομβιστής της Οκλαχόμα Σίτι» είχε γράψει ο Τζέρι Βάρνελ στον πράκτορα του FBI σε κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Ο Τίμοθι Μακβέι πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά από κτήριο των ομοσπονδιακών αρχών τον Απρίλιο του 1995. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 2001.

Ο Βάρνελ εξήγησε στους ανακριτές ότι είναι οπαδός της ακροδεξιάς αντικυβερνητικής οργάνωσης "Three Percenters". Επισήμανε ότι δεν ήθελε να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους με τη βόμβα του, απλά να προκαλέσει την «παράλυση της κυβέρνησης».

Σκόπευε επίσης να αναλάβει την ευθύνη προκειμένου να αποτρέψει άλλες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να το κάνουν.

Όπως αποκαλύπτουν τα δικαστικά έγγραφα, ο 23χρονος και ο πράκτορας του FBI κατασκεύασαν μια βόμβα στο εσωτερικό ενός μικρού φορτηγού, χρησιμοποιώντας «αδρανή» υλικά, που προμηθεύτηκε ο αστυνομικός.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε σε ένα όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά από την τράπεζα. Ο Τζέρι Βάρνελ συνελήφθη μόλις προσπάθησε να τον πυροδοτήσει με το κινητό του τηλέφωνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters