ΚΟΣΜΟΣ

Ο τυφώνας Χάρβεϊ «χτυπά» αλύπητα τις ΗΠΑ - Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής το Τέξας

Ο τυφώνας Χάρβεϊ «χτυπά» αλύπητα τις ΗΠΑ - Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής το Τέξας

Κατά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ από τις ΗΠΑ, στέγες σπιτιών ξεριζώθηκαν, κτήρια γκρεμίστηκαν και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Τα καλά νέα είναι ότι περίπου πέντε ώρες μετά την άφιξή τους στις ακτές του Τέξας αποδυναμώθηκε από την κατηγορία 4 που ήταν στην κατηγορία 2, με τους καταγεγραμμένους ανέμους να βρίσκονται στα 110 μίλια την ώρα.

texas8

Ο τυφώνας Χάρβεϊ έφτασε τα ξημερώματα στις ακτές του Τέξας ενισχυμένος στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με θυελλώδεις ανέμους και κίνδυνο να προκληθούν εκτενείς πλημμύρες, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός τυφώνας που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο τυφώνας έπληξε την πόλη Κόρπους Κρίστι περίπου την Παρασκευή στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 209 χιλιομέτρων την ώρα και τρεις ώρες αργότερα επέστρεψε σε μια κοντινή περιοχή.

Οι 320.000 κάτοικοι του Κόρπους Κρίστι έχουν λάβει οδηγίες να την εγκαταλείψουν.

Ο τυφώνας αναμένεται να κινείται επί ημέρες αργά πάνω από τις ακτές των Πολιτειών του Τέξας και της Λουιζιάνα, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση καταστροφής προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, ενώ εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 90 εκατοστά βροχής και η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 4 μέτρα.

Panama Street in CC 1503716733428 10363448 ver1.0

Η πόλη Ρόκπορτ φάνηκε να επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα, λίγες ώρες αφού ο δήμαρχός της κάλεσε όποιον επιλέξει να μείνει στο σπίτι του να γράψει το όνομά του και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του στο χέρι του ώστε να μπορέσει να ταυτοποιηθεί σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού.

Ένα λύκειο, ένα ξενοδοχείο, ένα συγκρότημα κατοικιών, καθώς και άλλα κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τους διασώστες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε αποκλεισμένοι και δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», δήλωσε ο Στιβ Σιμς, ένας εθελοντής πυροσβέστης στο Ρόκπορτ. «Έχουμε ακούσει φήμες για χιλιάδες πράγματα, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτε διότι δεν έχουμε δει τίποτε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σιμς, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Nathan Gogo KVUE in CC 1503716628669 10363442 ver1.0

Έως και 6 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται στον δρόμο του τυφώνα Χάρβεϊ, καθώς και η καρδιά της πετρελαιοπαραγωγής των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις του τυφώνα στα διυλιστήρια έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Δείτε LIVE εικόνα:

Ο Χάρβεϊ έφθασε στο Τέξας, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 215 χιλιομέτρων την ώρα, με το χτύπημα του να αναμένεται καταστροφικό.

Από την Πέμπτη οι πολίτες άδειασαν κυριολεκτικά τα σούπερ μάρκετ, καθώς ο τυφώνας αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

harvey supermarket2 768x533

Πολλές κοινότητες στο νότιο Τέξας έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν ή ματαιώθηκαν.

170826004030 19 hurricane harvey 0825 landfall overlay tease

Σχετικές ειδήσεις