ΚΟΣΜΟΣ

Συγκέντρωση Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο

Συγκέντρωση Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Σέρβοι που κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Σέρβοι που κατοικούν στο βόρειο Κόσοβο, στο χωριό Ζούπατς του δήμου Ζούμπιν Πότοκ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, στην οποία συμμετείχαν περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, οι επικεφαλής των δήμων της περιοχής κάλεσαν τους κατοίκους να αγωνιστούν αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα για τα δικαιώματά τους.

«Έχουμε μεγάλο βάρος για να μας απομακρύνουν απ' αυτούς τους χώρους και ταυτόχρονα έχουμε βαθιές ρίζες ώστε να μας εκριζώσουν και να μας φυτεύσουν σε άλλο τόπο», είπε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Ράσκας-Πριζρένης, Θεοδόσιος.

Ο δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, Μπράνκο Νίνιτς, είπε ότι οι Σέρβοι μόνο με ειρηνικό τρόπο πρέπει να αντιδράσουν στην εγκατάσταση θεσμών της Πρίστινας στο βόρειο Κόσοβο.

Επίσης, κάλεσε την KFOR και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας να παραμείνουν στα όρια της ουδετερότητας και να μην βοηθούν τις αρχές της Πρίστινας στην αποστολή τελωνειακών υπαλλήλων και αστυνομικών στις διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο.

Τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί στην οδική αρτηρία Κόσοβοσκα Μιτρόβιτσα-Ριμπάριτσα, παραμένουν και εμποδίζουν τη διέλευση οχημάτων και στα δύο ρεύματα.

Ωστόσο επικρατεί ηρεμία, ενώ στο ύψος του Ζούπατς, οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής έχουν τοποθετήσει έργα ζωγραφικής παιδιών που φοιτούν σε παραπλήσιο παιδικό σταθμό.