ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συγκλονιστική αποκάλυψη έπειτα από 55 χρόνια για την κρίση των πυραύλων της Κούβας (Pics+Vid)

Ρωσία: Συγκλονιστική αποκάλυψη έπειτα από 55 χρόνια για την κρίση των πυραύλων της Κούβας (Pics+Vid)

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης αποχαρακτήρισε διαβαθμισμένα έγγραφα, που αναφέρονταν στις απώλειες που είχε η Σοβιετική Ένωση στην Κούβα κατά την διάρκεια της κρίσης των πυραύλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1962, που είχε φέρει την ανθρωπότητα στα πρόθυρα της πυρηνικής καταστροφής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης συνολικά στο διάστημα από 1ης Αυγούστου 1962 έως τις 16 Αυγούστου του 1964 στην Κούβα σκοτώθηκαν 64 σοβιετικοί πολίτες κατά την διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων και εν συνεχεία πυρηνικών κεφαλών.

Πριν από 55 χρόνια, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1962, στο πλαίσιο της μυστικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Αναντίρ» στην Κούβα έφθασαν οι πρώτοι σοβιετικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ενώ αργότερα έφθασαν οι πρώτες πυρηνικές κεφαλές που θα προσαρμόζονταν στους εν λόγω πυραύλους. Η συγκεκριμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου 1962, ήταν η απάντηση της ΕΣΣΔ στις ΗΠΑ που είχαν αποφασίσει να εγκαταστήσουν στην Τουρκία και την Ιταλία τους δικούς τους βαλλιστικούς πυραύλους, απειλώντας ταυτόχρονα να επέμβουν την Κούβα.

Η κρίση των πυραύλων στην Κούβα (Cuban Missile Crisis), είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η σοβιετική παρουσία στην Κούβα, να προκληθεί υπέρμετρη ένταση στις σχέσεις ΕΣΣΔ- ΗΠΑ σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο που θα μπορούσε να οδηγήσει όλο τον κόσμο στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου.

McNamara and Kennedy

Την απόφαση για την εγκατάσταση πυραύλων μέσου βεληνεκούς με πυρηνικές κεφαλές στην Κούβα, είχε πάρει ο τότε σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ. Τον Ιούλιο του 1962 στην Κούβα είχε φθάσει μια ομάδα στρατιωτικών ως ειδικοί στον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Την ίδια χρονική περίοδο απέπλεαν από σοβιετικά λιμάνια, πλοία που μετέφεραν τους πυραύλους. Οι πλοίαρχοι των πλοίων ενημερώθηκαν ότι θα κατευθυνθούν προς την Κούβα μόνον αφότου περάσαν το Γιβραλτάρ.

P 2H Neptune over Soviet ship Oct 1962

Το Οκτώβριο του1962 κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ φωτογράφισε το στρατιωτικό φορτίο που μετέφεραν τα σοβιετικά πλοία και έτσι ενημερώθηκε η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόν Κένεντι.

Οι 1001 σοβιετικοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Αναντίρ» είχαν παρασημοφορηθεί σύμφωνα με το ρωσική υπουργείο Αμύνης με διάφορα μετάλλια «για την άψογη εκτέλεση της ειδικής αποστολής την οποία τους είχε αναθέσει η κυβέρνηση».

800px Soviet b 59 submarineΠηγές: TASS, Vedomosti, ΑΠΕ-ΜΠΕ