ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια και συλλήψεις στο Σεντ Λούις για την αθώωση αστυνομικού που δολοφόνησε Αφροαμερικανό (vid)

Επεισόδια και συλλήψεις στο Σεντ Λούις για την αθώωση αστυνομικού που δολοφόνησε Αφροαμερικανό (vid)

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Σεντ Λούις, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της αθώωσης του λευκού αστυνομικού, που δολοφόνησε έναν Αφροαμερικανό ύποπτο.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους έσπασαν τα παράθυρα σε μια βιβλιοθήκη και δύο εστιατόρια και πέταξαν τούβλα και μπουκάλια νερού εναντίον των αστυνομικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 23 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί και ένα μέλος της εθνοφρουράς.

Ο 36χρονος πρώην δημοτικός αστυνομικός Τζέισον Στόκλεϊ κρίθηκε αθώος για δολοφονία πρώτου βαθμού του 24χρονου Άντονι Λαμάρ Σμιθ, στις 20 Δεκεμβρίου του 2011.

Αφού έγινε γνωστή η απόφαση, περίπου 600 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από το δικαστήριο προς το κέντρο του Σεντ Λιούις φωνάζοντας "No justice, no peace" ("Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη") και ("Hey hey! Ho ho! These killer cops have got to go!) ("Αυτοί οι φονιάδες αστυνομικοί πρέπει να φύγουν!").

Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων, το διάσημο ροκ συγκρότημα U2 αποφάσισε να ακυρώσει την συναυλία που επρόκειτο να δώσει το Σάββατο το βράδυ στο Σεντ Λούις, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια των θαυμαστών του που σκόπευαν να παρακολουθήσουν το σόου.

«Ενημερωθήκαμε από το αστυνομικό τμήμα του Σεντ Λούις ότι δεν βρίσκονται σε θέση να εγγυηθούν την προστασία του κοινού μας, όπως θα ανέμενε κανείς σε μια εκδήλωση αυτού του μεγέθους» επισήμαναν οι U2 σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού με την εταιρεία προώθησης της συναυλίας Live Nation.

Πριν από τρία χρόνια, η δολοφονία ενός άλλου Αφροαμερικανού υπόπτου από αστυνομικό, στο Φέργκιουσον, είχε πυροδοτήσει οργισμένες αντιδράσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Σχετικές ειδήσεις