ΚΟΣΜΟΣ

Ενοχλημένη με τους Τούρκους η ιταλική Εκκλησία: Βρήκαν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, ναι ή όχι;

Ενοχλημένη με τους Τούρκους η ιταλική Εκκλησία: Βρήκαν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, ναι ή όχι;

«Oι Τούρκοι πρέπει να εξακριβώσουν τα περί εύρεσης των λειψάνων του Αγίου Νικολάου», δήλωσε ο υποδιευθυντής της βασιλικής εκκλησίας του Μπάρι Tζοβάννι Ντιστάντε, στην ιταλική εφημερίδα la Gazzetta del Mezzogiorno με αφορμή την ανακοίνωση Τούρκων αρχαιολόγων ότι στην πόλη Ντέμρε (τα αρχαία Μύρα) στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρέθηκε λειψανοθήκη που περιέχει τα οστά του αγίου αυτού, ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Καθολική Εκκλησία.

Οι Ιταλοί, μέχρι τώρα, ήταν βέβαιοι ότι τα λείψανα του αγίου φυλάσσονταν στο Μπάρι, όπου η παράδοση λέει ότι μεταφέρθηκαν από Ιταλούς ναύτες το 1087 για να μην πέσουν στα χέρια των μουσουλμάνων κατακτητών.

59d50fc9200000f815085125


«Μάθαμε την είδηση αυτή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αλλά πρόσφατα υπήρξαν αιτήματα "επιστροφής" των λειψάνων από μέρους της Τουρκίας. Να επιστραφούν σε ποιον και για ποια χρήση;», διερωτάται ο υποδιευθυντής της βασιλικής εκκλησίας του Μπάρι, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μέρος των οστών του Αγίου φυλάσσονται και στην πόλη της Βενετίας.

59d5114f200000fb1508512e

Παράλληλα, ο Ντιστάντε δεν θέλει να αναφερθεί «στις αυτονόητες θετικές επιπτώσεις που μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να είχε στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό, δεδομένης και της σχέσης του Αγίου Νικολάου με την μορφή του Σάντα Κλάους».

Ceiling fresco St. Nicholas Church Demre

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters