ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη ανατροπή: Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον τάφο του «Άγιου Βασίλη»!

Η μεγάλη ανατροπή: Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον τάφο του «Άγιου Βασίλη»!

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι εντόπισαν τον τάφο όπου είναι θαμμένος ο «Άγιος Βασίλης» ή αλλιώς ο Άγιος Νικόλαος, κάτω από εκκλησία, στην επαρχία της Αττάλειας, στην Τουρκία.

Η περιοχή Ντέμρε, χτίστηκε στα χαλάσματα των Μύρων, όπου θεωρείται ότι ο Άγιος Νικόλαος έζησε τον 4ο αιώνα. Μέχρι τώρα, τα σενάρια έλεγαν ότι τα οστά του Αγίου Νικολάου είναι θαμμένα στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου τον μετέφεραν Ιταλοί έμποροι, το 1087, όταν τα Μύρα ήταν ακόμη ελληνική πόλη. Ήδη τότε, ο Άγιος Νικόλαος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους Χριστιανούς για την γενναιοδωρία του, κυρίως προς τα παιδιά, και την ταπεινότητά του.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ντέμρε, όπου οι επιστήμονες θεωρούν ότι βρίσκεται τελικά ο τάφος του «Άγιου Βασίλη», αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για πολλούς επισκέπτες και βρίσκεται στο επίκεντρο των αρχαιολογικών ανασκαφών εδώ και 20 χρόνια.

Ο Τούρκος επιστήμονας Cemil Karabayram ήταν αυτός που αποκάλυψε την ύπαρξη του τάφου, κάτω από τον ναό, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Σε δηλώσεις του στην Hurriyet ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να μπει κανείς μέσα, γιατί υπάρχουν μεγάλες πέτρες οι οποίες και θα πρέπει να απομακρυνθούν μία προς μία». Ο ίδιος τόνισε πως κατά τη διάρκεια εξέτασης παλιών εγγράφων, βρήκαν σημειώσεις που ανέφεραν ότι τα οστά που μετακινήθηκαν στο Μπάρι ανήκαν σε άλλον ιερέα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής φάσης των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι θα έχουν στη διάθεσή τους ένα ειδικό μηχάνημα CT και ένα γεωραντάρ.

«Τα μάτια όλου του κόσμου θα στραφούν εδώ. Ισχυριζόμαστε ότι ο Άγιος Νικόλαος διατηρείτο σε αυτό τον ναό, χωρίς να έχει υποστεί την οποιαδήποτε φθορά. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο», τόνισε ο Karabayram.

Πηγή: BBC

Σχετικές ειδήσεις