ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησαν για εκλογές στην Καταλονία

Ισπανία: Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησαν για εκλογές στην Καταλονία

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος

Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα στην ισπανική τηλεόραση η Κάρμεν Κάλβο του PSOE, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργκό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που ρυθμίζει τα της άρσης της αυτονομίας των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, έπειτα από την άρνηση του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την εκστρατεία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.

Καταλονία: Σηκώνουν χρήματα για διαμαρτυρία!

Οπαδοί της ανεξαρτησίας στην Καταλονία προχώρησαν σήμερα σε αναλήψεις σημαντικών ή συμβολικών χρηματικών ποσών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής.

«Είναι ένας τρόπος να διαμαρτυρηθούμε. Δεν θέλουμε το κακό ούτε της ισπανικής ούτε της καταλανικής οικονομίας», δήλωσε η Ροσέρ Κόμπος, η οποία μόλις απέσυρε 1.714 ευρώ από τα γκισέ, που αντιστοιχεί στη χρονολογία κατά την οποία τα στρατεύματα του βασιλιά Φιλίππου Ε’ κατέλαβαν τη Βαρκελώνη.

Ο Φίλιππος περιόρισε στη συνέχεια τα δικαιώματα των περιοχών που είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο της απόσχισης. Για τους αυτονομιστές είναι η χρονολογία της απώλειας της αυτονομίας τους.

«Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι Καταλανοί να δείξουν τη διαφωνία τους με τη στάση του ισπανικού κράτους», λέει η 42χρονη δικηγόρος. Δύο αυτονομιστικές οργανώσεις, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC) και η Omnium Cultural, κάλεσαν τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσει σε διάφορες «άμεσες ειρηνικές ενέργειες» για να δείξει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, κυρίως αποσύροντας χρήματα, «κατά προτίμηση μεταξύ 08:00 και 09:00», από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες.

Ο Ζοακίμ Κουρμπέτ, ένας 58χρονος εκδότης, απέσυρε 155 ευρώ, τα οποία κουνούσε με υπερηφάνεια, «ένα συμβολικό ποσό, για να διαμαρτυρηθεί και να ασκήσει πίεση στην ισπανική κυβέρνηση».

Λίγο πριν από τις 08:00, πέντε-έξι άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά μπροστά από ένα ΑΤΜ της Caixa Bank σε μια μεγάλη λεωφόρο της Βαρκελώνης.

Η προοπτική μιας απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία έκανε εκατοντάδες εταιρίες να φύγουν, αρχής γενομένης από τις δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, την Caixa Bank, την τρίτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, και την Banco de Sabadell, που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής, η οποία συνεισφέρει το 19% του εθνικού ΑΕΠ.

Σχετικές ειδήσεις