Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: Το Ιράν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του

Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: Το Ιράν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του

Η Τεχεράνη «εφαρμόζει» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με βάση τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε την Κυριακή στην Τεχεράνη ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκίγια Αμάνο.

«Μέχρι σήμερα, μπορώ να επιβεβαιώσω πως το Ιράν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του στον πυρηνικό τομέα τις οποίες ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας PGAC», δήλωσε ο Αμάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ιρανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με ένα σύντομο απόσπασμα που μετέδωσε η δημόσια ιρακινή τηλεόραση.

Παγκόσμιο Σχέδιο Κοινής Δράσης (PGAC, JCPOA, σύμφωνα με το αγγλικό ακρωνύμιο) ονομάζεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη το Ιράν και η Ομάδα των Έξι (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία).

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύτηκε να περιορίσει τον πυρηνικό πρόγραμμά της ώστε να αποδείξει πως δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εξασφάλισε σε αντάλλαγμα την αναγνώριση του δικαιώματός της να εμπλουτίζει ουράνιο για ειρηνικούς σκοπούς και την άρση των οικονομικών κυρώσεων που της επέβαλλε η Δύση και τα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας του προγράμματος.

Κατηγορώντας το Ιράν ότι παραβίασε τη συμφωνία κατ΄επανάληψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε στις 13 Οκτωβρίου να αποσύρει τη χώρα του «ανά πάσα στιγμή» από τη συμφωνία και ζήτησε από τους αμερικανούς βουλευτές να νομοθετήσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων με σκοπό κυρίως να εμποδίσουν το Ιράν να σημειώσει πρόοδο στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Αμάνο συναντήθηκε την Κυριακή (29/10) με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, ο Ροχανί εξέφρασε στον επισκέπτη του την επιθυμία της χώρας του να «συνεργαστεί μακροπρόθεσμα με την AIEA».