ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε από την Καταλονία ο Πουτζντεμόν - Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησής του

Έφυγε από την Καταλονία ο Πουτζντεμόν - Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησής του

Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα (30/10) στις Βρυξέλλες.

Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως συνοδεύεται από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλονίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ.

Νωρίτερα ένα άλλον καταλανικο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης Πουτζδεμόντ

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζήτησε σήμερα την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας.

Ζητά επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση. Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα το BBC, η καταδίκη για τόσο σοβαρές κατηγορίες ισοδυναμεί με πολυετή κάθειρξη.

Ο εισαγγελέας José Manuel Maza ζήτησε επίσης, να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά άλλων Καταλανών αξιωματούχων, πέραν του Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι μεταξύ των μηνυθέντων είναι ο πρώην πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο πρώην αντιπρόεδρος, Οριόλ Ζουνκέρας, ενώ η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Καρμ Φορκαντέλ, τίθεται υπό έρευνα.

Με πληροφορίες από Αθηναικό Πρακτορείο, BBC

Σχετικές ειδήσεις