ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ισπανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας- Τι απάντησε ο Πουτζντεμόν

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κάλεσε επίσης την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ καθώς και άλλους πέντε εξέχοντες κοινοβουλευτικούς της περιφέρειας να καταθέσουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Χθες ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και στασιασμό σε βάρος των καταλανών ηγετών για την προσπάθειά τους να οδηγήσουν στην απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι πρέπει να «καθυστερήσει η ανεξαρτησία της Καταλονίας προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια».

Μάλιστα, ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε ότι πήγε στο Βέλγιο για να θέσει το θέμα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ δήλωσε ότι αποδέχεται τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ένα «μέρος της καταλανικής κυβέρνησης» θα παραμείνει στην Καταλονία για να συνεχίσει τις πολιτικές της δραστηριότητες, δήλωσε ο Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη και δεν ζητά άσυλο από το Βέλγιο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν θα έχει λάβει «εγγυήσεις». Νωρίτερα, δήλωσε ότι οι κατηγορίες που ο γενικός εισαγγελέας ζητεί να απαγγελθούν εναντίον του είναι «αβάσιμες».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλα όσα είπε ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Σχετικές ειδήσεις