Ιάπωνες επιστήμονες: Σημαντική η συμβολή του ΒΑΝ στην πρόγνωση των σεισμών στο Μεξικό

Ιάπωνες επιστήμονες: Σημαντική η συμβολή του ΒΑΝ στην πρόγνωση των σεισμών στο Μεξικό

Στη συμβολή της μεθοδολογίας της ομάδας ΒΑΝ στην πρόγνωση των τελευταίων μεγάλων σεισμών στο Μεξικό, αναφέρθηκαν οι Ιάπωνες καθηγητές Σ. Ουγιέντα, Τ. Ναγκάο και Μ. Καμογκάβα, στο πλαίσιο συνέντευξής τους στην ΕΡΤ1.

Τόνισαν ότι με την εφαρμογή της μεθοδολογίας της ομάδας ΒΑΝ, Μεξικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν (και δημοσίευσαν εγκαίρως) ότι η περιοχή στο νότιο Μεξικό είχε την μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας, να δώσει έναν εξαιρετικά μεγάλο και σπάνιο σεισμό.

Πρόκειται για τους καθηγητές Σείγια Ουγιέντα (Μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας Επιστημών), που θεωρείται παγκοσμίως ο εν ζωή σημαντικότερος θεμελιωτής της θεωρίας των τεκτονικών πλακών για την γένεση των σεισμών, Τοσιγιάσου Ναγκάο (Πανεπιστήμιο Τοκάι) και Μασάσι Καμογκάβα (Πανεπιστήμιο Γκακουκέι, Τόκυο).

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες καθηγητές, η μεθοδολογία της ομάδας ΒΑΝ που περιλαμβάνει μετρήσεις για την ανίχνευση προσεισμικών ηλεκτρικών σημάτων εφαρμόζεται σήμερα σε διάφορες χώρες για παράδειγμα στην Ιαπωνία, Ρωσία, Κίνα και Μεξικό.

Όσον αφορά το Μεξικό, ο μεγαλύτερος σεισμός για περισσότερο από 100 χρόνια, μεγέθους 8,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε πρόσφατα στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 στο νότιο Μεξικό και ακολουθήθηκε από σεισμό 7,1 Ρίχτερ στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 στο κεντρικό Μεξικό.

Όπως σημείωσαν, οι σεισμοί αυτοί έφεραν σε μεγάλη αμηχανία την διεθνή επιστημονική κοινότητα διότι δεν σημειώθηκαν, ως συνήθως, σε σημεία όπου συγκρούονται δύο τεκτονικές πλάκες (η πλάκα Cocos και η πλάκα της Βορείου Αμερικής σε αυτή την περίπτωση) αλλά σε εσωτερικά σημεία της μίας μόνον πλάκας (δηλαδή της Cocos). Το καίριο αυτό ερώτημα απαντήθηκε μετά από συνεργασία Μεξικανών επιστημόνων με την ομάδα ΒΑΝ.