ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ πίνουν τσάι στην Απαγορευμένη Πόλη (photos)

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ πίνουν τσάι στην Απαγορευμένη Πόλη (photos)

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του Πενγκ Λιγιουάν υποδέχθηκαν σήμερα το αμερικανικό προεδρικό ζεύγος, τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια, για απογευματινό τσάι στην Απαγορευμένη Πόλη, το Παλάτι Μουσείο του Πεκίνου.

Οι δύο πρόεδροι και οι σύζυγοί τους πήραν το τσάι τους στο κτήριο Μπαογιούν στη νοτιοδυτική γωνία της Απαγορευμένης Πόλης.

Ο Σι ευχαρίστησε τους επισκέπτες του για την φιλοξενία τους στο θέρετρο Mar-a-Lago όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ τον Απρίλιο και τους ευχήθηκε ευχάριστη διαμονή στην Κίνα.

Χρησιμοποιώντας ένα τάμπλετ, ο Τραμπ έδειξε στον Σι και την Πένγκ βίντεο με την εγγονή του Αραμπέλα Κούσνερ να τραγουδά στα μανδαρινικά και να απαγγέλει, μεταξύ άλλων, αρχαία κινεζικά ποιήματα. Ο Σι επαίνεσε τις ικανότητες της Αραμπέλα στην κινεζική γλώσσα, λέγοντας ότι η επίδοσή της αξίζει ‘άριστα’. Η Αραμπέλα είναι ήδη μια μικρή σταρ στην Κίνα, δήλωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι ελπίζει η εγγονή του Τραμπ να επισκεφθεί την Κίνα στο μέλλον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «θα αποφασίσει στο τέλος της περιοδείας του» στην Ασία αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί και πάλι η Βόρεια Κορέα στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Το 2008 η Ουάσινγκτον είχε αφαιρέσει την Πιονγκγιάνγκ από τον κατάλογο αυτό και αν περιληφθεί και πάλι σημαίνει ότι θα επιβληθούν νέες μονομερείς κυρώσεις εναντίον της.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει στο τέλος της περιοδείας του», επεσήμανε η Σάρα Χάκαμπι- Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου από το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Τραμπ στην Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στο Πεκίνο ως την Παρασκευή και αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Βόρειας Κορέας με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Η περιοδεία του στην Ασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιβληθούν ενισχυμένες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, ενώ τον Αύγουστο επικύρωσε ένα νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

Ένα άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αποφασίσει σε διάστημα 90 ημερών αν η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να περιληφθεί ξανά στον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία. Η απόφαση αυτή δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Η Πιονγκγιάνγκ βρισκόταν στον κατάλογο αυτό επί 20 χρόνια, από το 1988 ως το 2008, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής της στην κατάρριψη ενός νοτιοκορεάτικου αεροπλάνου το 1987 από την οποία σκοτώθηκαν 115 άνθρωποι.

Τον Οκτώβριο του 2008 επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους οι ΗΠΑ απέσυραν τη Βόρεια Κορέα από τον κατάλογο αυτό, με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή ελέγχου σε «όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις» της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Πηγή φωτογραφιών: πρακτορείο xinhuan

Σχετικές ειδήσεις