ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» από 9 δήμαρχους ευρωπαϊκών πόλεων για τη ρύπανση

«Καμπανάκι» από 9 δήμαρχους ευρωπαϊκών πόλεων για τη ρύπανση

Οι δήμαρχοι εννέα ευρωπαϊκών πόλεων ζήτησαν από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν αυστηρότερη νομοθεσία για την ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου νέου τεχνολογικά ουδέτερου προτύπου.

Με επιστολή τους προς την Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι δήμαρχοι του Παρισιού, της Ρώμης, του Αμστερνταμ, της Μαδρίτης, της Κοπεγχάγης, των Βρυξελλών, του Ελσίνκι, της Βιέννης και της Σόφιας τόνισαν ότι χρειάζονται «νέα εργαλεία» για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που προκύπτουν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ιδιωτικά οχήματα.

Επιστημονικές έρευνες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Aberdeen αναφέρουν ότι ο μολυσμένος αέρας επηρεάζει σημαντικά το έμβρυο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ταυτόχρονα προειδοποιούν, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιφέρει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις με το κάπνισμα.

Τα έμβρυα αναπτύσσουν μικρότερο σώμα και κεφάλι

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα έμβρυα τείνουν να αναπτύσσουν μικρότερο σώμα και κεφάλι, όταν οι εγκυμονούσες εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι δήμαρχοι επισημαίνουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναφέροντας την έρευνα που δείχνει ότι οι καπνοί από τα ντίζελ είναι υπεύθυνοι για τους 68.000 πρόωρους θανάτους που προκαλούνται από το διοξείδιο του αζώτου (N02).

Υποστηρίζουν ακόμη ότι τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία με μηδενικές εκπομπές αποτελούν μελλοντικές λύσεις για τις πόλεις όσον αφορά στην παροχή καθαρών, ενεργειακά αποδοτικών και οικονομικά προσιτών μεταφορών για τους πολίτες.

Επιπλέον, καλούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να συντάξουν, έως τα τέλη του 2017, τη μεταρρύθμιση της έγκρισης τύπου, προκειμένου να αποφευχθεί άλλο ένα σκάνδαλο για τις εκπομπές ντίζελ και να συμφωνήσουν για «φιλόδοξα» πρότυπα CO2 για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, επιτρέποντας ευρύτερα την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη τη δέσμη μέτρων για την καθαρή κινητικότητα, ένα σύνολο προτάσεων που συνδέονται με τη μετάβαση προς τη βιώσιμη κινητικότητα με χαμηλές εκπομπές.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις