ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη εβδομάδα στη Γερμανία για τη «Τζαμάικα»

Κρίσιμη εβδομάδα στη Γερμανία για τη «Τζαμάικα»

Στην τελική ευθεία εισέρχονται, μετά από τρεις εβδομάδες, οι διερευνητικές συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών, Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων στο Βερολίνο. Από σήμερα (13/11) ξεκινά η «εβδομάδα αποφάσεων», μιας και την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο τα ξημερώματα της Παρασκευής, θα πρέπει τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν αν είναι εφικτή ή όχι μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο χρόνος πιέζει. Πρόθεση των τεσσάρων δυνητικών εταίρων είναι να ολοκληρώσουν ως την Πέμπτη τις διερευνητικές διαβουλεύσεις για να ξεκινήσουν στη συνέχεια τις επίσημες διαπραγματεύσεις. Παρά όμως τις πολυάριθμες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι διαπραγματευτές των κομμάτων αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Διάσταση απόψεων επικρατεί στα ζητήματα προσφυγικό, κλίμα, μεταφορές, αγροτικό. Αντιθέτως, μια εξαρχής συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα εργασία και κοινωνικά, συνταξιοδοτικό, παιδεία, υγεία όπως και στην περίθαλψη ηλικιωμένων. Διάθεση για συμβιβασμούς επέδειξαν οι Πράσινοι στο ζήτημα απαγόρευσης του κινητήρα εσωτερικής καύσεως, οι δε Φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις στα φορολογικά και σε θέματα της ΕΕ και Ευρωζώνης.

Οι Πράσινοι προειδοποιούν

Ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι εκφράζονται σε γενικές γραμμές αισιόδοξα για την πορεία των διαβουλεύσεων, στους Πράσινους επικρατεί απαισιοδοξία. Ηγετικά τους στελέχη καταλογίζουν στα άλλα κόμματα πως δεν έχουν κάνει ανάλογους συμβιβασμούς. Μάλιστα εκφράζεται η υποψία πως σκόπιμα τα άλλα τρία κόμματα και ειδικά η Άγγελα Μέρκελ κωλυσιεργούν τις διαβουλεύσεις με στόχο να αυξήσουν την Πέμπτη, τελευταία ημέρα των διαβουλεύσεων, την πίεση στους Πράσινους. Όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ, «η καγκελάριος σφάλλει αν πιστεύει πως θα μπορούσε εκμεταλλευόμενη τα στενά χρονικά περιθώρια να αιφνιδιάσει τους Πράσινους».

Πάντως, οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των κομμάτων συναντιούνται σήμερα για να συζητήσουν την περαιτέρω πορεία των συνομιλιών ως την Πέμπτη.

Απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις

Όσο αυξάνεται η διάρκεια των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», τόσο τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU συνεχίζουν να χάνουν έδαφος στους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid μόλις ένα 30% θα τους έδινε τη ψήφο, πέφτουν δηλαδή κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Απώλεια του 1% καταγράφεται και στους Πράσινους, οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα 10%, ενώ οι Φιλελεύθεροι αυξάνουν το ποσοστό τους στο 11% (+ 1%).

Οι δε Σοσιαλδημοκράτες αυξάνουν τη δύναμη τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 22%. Την ίδια αύξηση σημειώνει και το εθνικιστικό λαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο συγκεντρώνει ένα 13% (+1%). Το δε κόμμα «η Αριστερά» παραμένει σταθερά στο 10%.

ΑΠΕ, DW

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων