ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Steve Jobs

Έφυγε από τη ζωή ο Steve Jobs
Η αρρώστια νίκησε το οραματιστή και εμπνευστή της Apple, Steve Jobs o oποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 56 ετών...

Η αρρώστια νίκησε τον Steve Jobs. Εδώ και λίγη ώρα το site της Apple έχει την φωτογραφία του πρώην πρόεδρου της Apple και ενός εκ' των κορυφαίων προσωπικοτήτων στον χώρο της τεχνολογίας.

Ο Steve Jobs που πάλευε χρόνια με την επάρατη νόσο, έφυγε τελικά από την ζωή, ενώ με τον θάνατό του κλείνει και ένα μεγάλο κεφάλαιο στον τομέα τον υπολογιστών, έναν τομέα στον οποίο υπήρξε οραματιστής και πρωτοπόρος.

Το δελτίο τύπου της Αpple αναφέρει:
"Η Apple έχει χάσει έναν οραματιστή και μια δημιουργική μεγαλοφυΐα και ο κόσμος έχασε ένα καταπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήμασταν τυχεροί να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Steve, χάσαμε ένα αγαπητό φίλο και εμπνευστή που ήταν μέντορας.
Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρία, που μόνο αυτός θα μπορούσε να χτίσει και το πνεύμα του θα είναι για πάντα θα το θεμέλιο της Apple."

O Jobs ίδρυσε την Apple μαζί με τον Steve Wosniak και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 δημιούργησαν τους υπολογιστές Apple I και II και στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, τον υπολογιστή Macintosh.
Ο Jobs λόγω μια διαμάχης αποχωρεί από την εταιρία το 1985 για να αγοράσει την PIXAR το 1986. Η Pixar γρήγορα έγινε επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Με την Walt Disney Pictures ως διανομέα, δημιούργησε σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων με πρώτη το "Toy Story".

To 1996 o Jobs επέστρεψε στην Apple, περίοδο που η εταιρία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και με την αναδιάρθρωση των προϊόντων και τμημάτων της, όπως για παράδειγμα τη κατάργηση του Apple Newton και την συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές η εταιρία γίνεται ξανά κερδοφόρα. Σε αυτό βοήθησε και η εξασφάλιση της επένδυσης 100 εκατ. δολαρίων από τη Microsoft καθώς επίσης και η σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιριών σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια.

Το 1998 λανσαρίστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac Και τα iBook αλλά αυτό που άλλαξε για πάντα την εταιρία ήταν η έμπνευση του Jobs, το iPod το 2001.

Παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον ίδιο τον Jobs, στις αρχές του 2007 η Apple μπήκε στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του iPhone, μιας συσκευής που γρήγορα κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και διατίθεται επισήμως και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Στην συνέχεια ακολούθησαν τα υπέρ-επιτυχιμένα iPhone 3G, 3GS και 4.

Τραγική ειρωνεία. Το νεότερο μέλος της οικογένειας των iPhones, το iPhone 4S, παρουσιάστηκε λίγες ώρες πριν τον θάνατο του Jobs, από τον Τim Cook , τον άνθρωπο που "τρέχει" πλέον την Apple.

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Jobs παρουσίασε τo iPad. Μιά μηχανή η οποία έφερε το διαδίκτυο παντού! Κατά το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τους Financial Times.
To 2011 εμφανώς καταβεβλημένος από την αρρώστια, παρουσίασε το iPad 2.

Η μάχη με την αρρώστια


Ο καρκίνος παρουσιάστηκε στον Steve Jobs στα μέσα του 2004 στο πάγκρεας και οι γιατροί του έδιναν λίγους μήνες ζωής. Τελικά τους διέψευσε όλους και γύρισε υγιής το 2006.
Όμως η επάρατη νόσος δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και τον "ξαναχτύπησε" το 2008, στο συκώτι αυτή την φορά.
Η αρρώστια τον "έτρωγε" και είχε συχνές μεταπτώσεις αλλά ο Jobs δεν το έβαζε κάτω.

Τελικά η 24η Αυγούστου του 2011 ήταν η "αρχή του τέλους" καθώς αποσύρεται από το προσκήνιο λέγοντας στο διοικητικό συμβούλιο της Apple με επιστολή του, ότι δεν μπορεί να διατελέσει πλέον τα καθήκοντα του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Apple.

5 Οκτωβρίου το φόντο της Αpple έχει αλλάξει. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Steve Jobs δεσπόζει και δίπλα σε αυτόν δύο ημερομηνίες. 1955-2011.
Η Apple ενημέρωνε τον κόσμο πως έχασε τον "πατέρα" της.

Το όνομά του Steve Jobs θα παραμείνει για πάντα χαραγμένο με χρυσά γράμματα, στη σύγχρονη εξέλιξη των υπολογιστών και της τεχνολογίας.