ΚΟΣΜΟΣ

Ισόβια στον Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (vid)

Ισόβια στον Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (vid)

Ένοχος ο Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - Χάος στη δίκη, τον έβγαλαν έξω από την αίθουσα

Ο Ράτκο Μλάντιτς, αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, κρίνεται ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία, έκρινε το δικαστήριο.

«Τα διαπραχθέντα εγκλήματα κατατάσσονται μεταξύ των πλέον απεχθών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και περιλαμβάνουν γενοκτονία και εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Αλφόνς Οριε κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Ο Μλάντιτς είχε την πρόθεση της εξόντωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα και συνέβαλε σημαντικά στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα με τις σφαγές του 1995. Ο Μλάντιτς «συνέβαλε αποφασιστικά» στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα, αναφέρεται στην απόφαση του Δεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας, σύμφωνα με την απόφαση.

Δείτε βίντεο από το ξέσπασμα των συγγενών των θυμάτων στη Σρεμπρένιτσα στο άκουσμα της απόφασης του Δικαστηρίου:

«Βαρυσήμαντη νίκη για τη δικαιοσύνη» αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον Ράτκο Μλάντιτς «την επιτομή του κακού», σύμφωνα με τον Υπατο Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η δικαστική απόφαση αποτελεί προειδοποίηση για όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα ότι «δεν θα γλιτώσουν τη δικαιοσύνη, όσο ισχυροί και να είναι, όσο χρόνο και αν χρειαστεί».

Πηγή φωτογραφίας: Guardian

Σχετικές ειδήσεις