ΚΟΣΜΟΣ

Βρήκαν τον Zodiac 50 χρόνια μετά - Δείτε το πρόσωπο του serial killer (pics)

Βρήκαν τον Zodiac 50 χρόνια μετά - Δείτε το πρόσωπο του serial killer (pics)

Το πλέον ανεξιχνίαστο μυστήριο στις ΗΠΑ βρίσκει τη λύση του;

Ο διαβόητος serial killer Zodiac δολοφόνησε πέντε ανθρώπους, δύο ζευγάρια και έναν οδηγό ταξί, στη βόρεια Καλιφόρνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή πάνω του, ο δράστης των στυγερών εγκλημάτων έστειλε στον Τύπο μία σειρά κωδικοποιημένων μηνυμάτων, αφήνοντας υπονοούμενα για την ταυτότητά του. Ωστόσο, οι Αρχές δεν κατόρθωσαν ποτέ να τον συλλάβουν και τον οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Έτσι προέκυψε και το όνομα Zodiac, καθώς με αυτό υπέγραφε τις επιστολές που έστελνε στην Αστυνομία και τις εφημερίδες.

Σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, δύο εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι έχουν κάνει μία πολύ σημαντική διαπίστωση για την υπόθεση και θεωρούν ότι ο Zodiac θα μπορούσε να είναι ένας ύποπτος που είχε ανακριθεί για πρώτη φορά σχετικά με τη δολοφονία μίας νεαρής το 1966, η οποία θεωρούνταν πιθανό θύμα του.

Σε ένα νέο, ανατριχιαστικό, ντοκιμαντέρ, ο πρώην ντετέκτιβ του LAPD, Σαλ Λαμπαρμπέρα και ο εμπειρογνώμονας, Κεν Μέινς, εξετάζουν τα στοιχεία από τη δολοφονία της 18χρονης Cheri Jo Bates, η οποία μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Καλιφόρνια.

cheri

Ανακάλυψαν ότι ο ύποπτος στην υπόθεση, ο Ρος Σάλιβαν ταίριαζε στην περιγραφή του Zodiac, η οποία είχε δοθεί από έναν αυτόπτη μάρτυρα κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας για άλλη δολοφονία. Μία φωτογραφία του Σάλιβαν, που σήμερα θα είναι 76 ετών, τον δείχνει να φορά ένα ζευγάρι χοντρά γυαλιά που μοιάζουν με αυτά στο σκίτσο της Αστυνομίας για τον Zodiac.

Στο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Zodiac Killer: Case Closed?», οι δύο ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι η Bates δολοφονήθηκε από τον Zodiac και «δείχνουν» τον Σάλιβαν ως τον βασικό ύποπτο. Το πού βρίσκεται σήμερα, ωστόσο, είναι άγνωστο.

Το 1968, όταν έγιναν οι πρώτες δολοφονίες του Zodiac, ο Σάλιβαν είχε συλληφθεί για «αλλόκοτη συμπεριφορά» στη Σάντα Μπάρμπαρα, σε ένα σημείο αρκετά κοντά στον τόπο των εγκλημάτων. Επίσης, συνήθιζε να δουλεύει στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, όχι πολύ μακριά από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα της 18χρονης.

Οι δύο εμπειρογνώμονες μίλησαν, επίσης, με πρώην συναδέλφους τους που υπηρετούσαν εκείνο το χρονικό διάστημα και οι οποίοι περιέγραψαν τον Σάλιβαν ως έναν «ήσυχο άνθρωπο», ο οποίος πάντα φορούσε τα ίδια στρατιωτικά ρούχα και αρβύλες. Αυτό το στοιχείο φαίνεται ότι «δένει» με το αποτύπωμα από αρβύλες που βρέθηκαν στον τόπο των επιβεβαιωμένων δολοφονιών του Zodiac.

Την ίδια ώρα, μοιάζει εκπληκτικά με το σκίτσο που δόθηκε στη δημοσιότητα, όταν οι Αρχές ζήτησαν πληροφορίες. Και οι δύο άνδρες φορούσαν παρόμοια γυαλιά και είχαν πανομοιότυπα κουρέματα.

Άλλωστε, ο Zodiac ήταν γνωστός για το σαρκασμό του προς τους αστυνομικούς, με τα κωδικοποιημένα μηνύματά του που συνεχίζουν να προβληματίζουν τους ειδικούς, ακόμη και 50 χρόνια μετά. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Σάλιβαν ήταν ένας Άγγλος φοιτητής, ο οποίος είχε δημοσιεύσει μία έρευνα σχετικά με την κρυπτολογία, πριν ξεκινήσουν οι δολοφονίες!

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Μέινς ανέφερε πως είναι καιρός να αποκαλυφθεί τελικά η πραγματική ταυτότητα του Zodiac.

Ο υπερ-υπολογιστής

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται, επίσης, και ένας υπερ-υπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε για να «σπάσει» τους κωδικούς του διαβόητου serial killer.

Συγκεκριμένα, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημιούργησε ένα λογισμικό, που σχεδιάστηκε για να σπάσει τον κωδικό Ζ340, το διάσημο κρυπτογράφημα του Zodiac.

Τα κρυπτογραφήματα που έστελνε στις εφημερίδες και στην Αστυνομία περιείχαν γράμματα και σύμβολα, τα οποία μπορεί να περιείχαν κρυμμένα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Ο Zodiac έστειλε συνολικά 20 γράμματα. Σε ορισμένα αποκάλυπτε δολοφονίες που είχε διαπράξει, σε κάποια απειλούσε ότι θα σπείρει τον πανικό και σε μερικά, απλώς, ενημέρωνε τους παραλήπτες για τα γούστα και την καθημερινότητά του! Σχεδόν όλα ξεκινούσαν με τη φράση: «Σας μιλάει ο Zodiac».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Zodiac σκότωσε 37 ανθρώπους, αλλά δεν έχει αποδειχθεί κανένας φόνος πέρα από τα ζευγάρια και τον οδηγό ταξί. Ο Zodiac ανέφερε φόνους, οι δράστες των οποίων είχαν ήδη συλληφθεί ή έδινε πληροφορίες που είχαν αναφερθεί στις εφημερίδες και θα μπορούσε να γνωρίζει ο καθένας.

zodiac feature

H ιστορία του Zodiac μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Ντέιβιντ Φίντσερ, με πρωταγωνιστές τους Τζέικ Γκίλενχαλ, , Μαρκ Ράφαλο, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Μπράιαν Κοξ.

Δείτε φωτογραφίες του βασικού υπόπτου στην αρχή του άρθρου, στη gallery του Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις