ΚΟΣΜΟΣ

Ανοικτό σε διάλογο το SPD – Προσπάθειες να βγει η Γερμανία από το πολιτικό αδιέξοδο

Ανοικτό σε διάλογο το SPD – Προσπάθειες να βγει η Γερμανία από το πολιτικό αδιέξοδο

«Θα αναμείνουμε την περαιτέρω διαδικασία από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από σεβασμό στον θεσμό του προέδρου, το κόμμα είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τα άλλα κόμματα. Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει τη σταθερή πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις.To SPD δεν θα μείνει έξω από αυτές» δήλωσε ο Χουμπέρτους Χάιλ.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος μετά τις πολύωρες χθεσινοβραδινές συζητήσεις της ηγεσίας του στα γραφεία του κόμματος. Ο κ. Χάιλ δεν διευκρίνισε, όμως, ποιος θα είναι ο στόχος αυτών των συζητήσεων, εν τούτοις το SPD φαίνεται πως απομακρύνεται από την απόλυτη θέση του για προκήρυξη νέων εκλογών.

Ο ίδιος ο Mάρτιν Σουτλς δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο. Εν τω μεταξύ ορισμένα στελέχη του SPD τάσσονται υπέρ της ανοχής μιας κυβέρνησης της κ. Μέρκελ, ενώ άλλοι, όπως ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφεν Βάιλ, απορρίπτουν αυτήν την επιλογή.

Έναν άλλον «δημιουργικό δρόμο» πρότειναν ο Bόλφγακνγκ Τίρζε, πρώην πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου / Bundestag και η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γκεζίνε Σβαν. Με ανοικτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται στην Berliner Zeitung, προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αντρέα Νάλες, τάχθηκαν υπέρ ενός συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού τύπου «Κένια» (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας αυτής και τα αντίστοιχα αυτών των γερμανικών κομμάτων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις