ΚΟΣΜΟΣ

Καθοριστική η συνάντηση Γιούνκερ - Μέι για την πορεία του Brexit

Καθοριστική η συνάντηση Γιούνκερ - Μέι για την πορεία του Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επανέλαβε σήμερα την επιθυμία της για μία από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση κίνηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το Brexit.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τις πρώην σοβιετικές χώρες στις Βρυξέλλες, η βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αργότερα εντός της ημέρας σχετικά με «τις θετικές διαπραγματεύσεις που έχουμε, κοιτώντας προς την μελλοντική βαθιά και ειδική σύμπραξη που επιθυμώ με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Αυτό για το οποίο είμαι σαφής είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού. Αυτό αφορά και τους δύο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση, να περάσουμε στο επόμενο στάδιο», είπε.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι για να ανοίξει η δεύτερη φάση διαπραγμάτευσης για την μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει προηγουμένως να έχουν διαυθετηθεί τα θέματα του «λογαριασμού» που πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο για την έξοδό του από την ΕΕ, του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρώπη και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 4 Δεκεμβρίου θα επιτρέψει στην ΕΕ να δει εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit.

«Θα συναντηθώ με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στις 4 Δεκεμβρίου. Τότε θα δούμε εάν έχει γίνει επαρκής πρόοδος», δήλωσε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες προσερχόμενος σε σύνοδο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχει και η Μέι. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις