Μπαλί: 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του ηφαιστείου Αγκούνγκ

Μπαλί: 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του ηφαιστείου Αγκούνγκ

Περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο του όρους Αγκούνγκ στο Μπαλί, ενώ οι αρχές αύξησαν στη μέγιστη κλίμακα το επίπεδο συναγερμού μετά από την προειδοποίηση περί επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης.

«Ζητάμε από τον κόσμο στην περιοχή του κινδύνου να απομακρυνθεί αμέσως, υπάρχει η πιθανότητα μιας πολύ πιο ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης», ανέφερε ο Σουτόπο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Ο ίδιος είπε ότι έχουν απομακρυνθεί ήδη περίπου οι 40.000 από τους 90.000 ως 100.000 κατοίκους που ζουν στην περιοχή 8-10 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου.

«Δεν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι ακόμη. Υπάρχουν κάποιοι που εκτρέφουν ζώα και δεν έχουν μεταφέρει ακόμη τα ζώα τους. Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως είναι ασφαλείς» πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε πως στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να φύγει, αλλά δεν μπορούν να τον εξαναγκάσουν.

Το Ντενπάσαρ, το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μπαλί, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού που υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, έχει κλείσει. Την Κυριακή ο καπνός και η τέφρα έφθασαν σε ύψος 4.000 μέτρων και προκάλεσαν την ακύρωση 15 πτήσεων.

Η ηφαιστειακή έκρηξη που είχε σημειωθεί στο Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ