Παιδιά - στρατιώτες συνεχίζουν να πολεμούν στο Σουδάν

Newsbomb

Παιδιά - στρατιώτες συνεχίζουν να πολεμούν στο Σουδάν

Παιδιά συνεχίζουν να στρατολογούν ένοπλες οργανώσεις στο Σουδάν όπως καταγγέλλει ο ΟΗΕ, ο οποίος την ίδια στιγμή αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Χαρτούμ να εμποδίσει την πρακτική αυτή.

«Απευθύναμε έκκληση στις ένοπλες οργανώσεις να εφαρμόζουν πλήρως το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των παιδιών», επεσήμανε ο Όλοφ Σκουγκ επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την παιδική εργασία και τις ένοπλες συγκρούσεις.

Σε ανακοίνωσή του προς τους δημοσιογράφους από το Χαρτούμ, ο Σκουγκ εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός στη συγκέντρωση πληροφοριών για την κατάσταση των παιδιών στις περιοχές που μαίνονται συγκρούσεις στο Σουδάν, όπως οι Πολιτείες Νότιο Κορντοφάν και Μπλε Νείλος.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η ομάδα εργασίας του συναντήθηκε με παιδιά-στρατιώτες και ότι πολλοί ανήλικοι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα των ένοπλων οργανώσεων. «Δεν μπορώ να σας δώσω αριθμό, όμως η κατάσταση με ανησυχεί», τόνισε.

Στις περιοχές των συγκρούσεων τα παιδιά είναι θύματα κάθε είδους κακοποιήσεων: φόνων, ακρωτηριασμών, σεξουαλικών επιθέσεων, απαγωγών, ενώ τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι συχνά στόχοι επιθέσεων, υπογράμμισε ο Σκουγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση του Σουδάν έχει καταβάλει προσπάθειες για να εμποδίσει τη στρατολόγηση παιδιών αφού υπέγραψε τον Μάρτιο του 2016 ένα «σχέδιο δράσης» με τον ΟΗΕ.

Κάποιες οργανώσεις των ανταρτών υπέγραψαν το σχέδιο αυτό, όμως δεν το εφαρμόζουν πλήρως, εξήγησε ο Σκουγκ. «Παρά το σχέδιο δράσης που υπεγράφη από κάποιες από αυτές τις οργανώσεις, χρησιμοποιούν παιδιά- στρατιώτες, κάτι που αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δεσμεύσεών τους», τόνισε.

Εξάλλου σημείωσε ότι τα παιδιά που παραδίδουν τα όπλα, εντάσσονται γρήγορα στην κοινωνία.

Πέρυσι το Σουδάν απελευθέρωσε 21 παιδιά- στρατιώτες, που είχαν αιχμαλωτιστεί στο Νταρφούρ το 2015 στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του Αντάρτικου Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved