ΚΟΣΜΟΣ

Σλόμπονταν Πράλιακ: Τα αναπάντητα ερωτήματα της αυτοκτονίας (Vid)

Σλόμπονταν Πράλιακ: Τα αναπάντητα ερωτήματα της αυτοκτονίας (Vid)

Η ταχεία νεκροψία του κατηγορούμενου Κροάτη της Βοσνίας Σλόμπονταν Πράλιακ, ο οποίος αυτοκτόνησε χθες Τετάρτη (29/11) ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των ερευνητών, ανακοίνωσε η ολλανδική εισαγγελία, προσθέτοντας ότι ένα φονικό προϊόν βρέθηκε μέσα στο φιαλίδιο από το οποίο ήπιε.

«Η νεκροψία είναι η υψηλότερη προτεραιότητά μας και θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανς Ζόνεφελντ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Χάγης.

Η έρευνα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη επιτρέψει να ανακαλυφθεί «ένα χημικό προϊόν που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα στο φιαλίδιο», το περιεχόμενο του οποίου κατάπιε ο Σλόμπονταν Πράλιακ.

«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ποια ήταν αυτή η ουσία. Χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

nintchdbpict000369881437

«Η έρευνα προσανατολίζεται στο σενάριο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» και στην «παραβίαση» του κανονισμού για τις ιατρικές ουσίες, είχε διευκρινίσει χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή της η ολλανδική εισαγγελία.

Συναισθηματικές αντιδράσεις στη Βοσνία για τον θάνατο του Πράλιακ υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες διαιρέσεις στα Βαλκάνια, όπου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε στόχο να φέρει τη συμφιλίωση, όμως καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου συχνά τιμώνται εκεί σαν ήρωες.

Περίπου 1.000 εθνικιστές συγκεντρώθηκαν για μια Λειτουργία για τον Πράλιακ, έναν πρώην κινηματογραφικό και θεατρικό παραγωγό, στο Μόσταρ της Βοσνίας, πόλη γνωστή για την καταστροφή της εμβληματικής Παλιάς Γέφυράς της. Από την άλλη, μουσουλμάνοι θύματα της βίας στη διάρκεια του πολέμου καλωσόρισαν την καταδίκη του σε κάθειρξη 20 ετών και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα αποτρέψει μελλοντικά εγκλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΣΟΚ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ:

Κροατικές εφημερίδες επικεντρώνουν σήμερα στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο δικαστήριο και στην απόρριψη από την κυβέρνηση του πορίσματος του δικαστηρίου ότι η Κροατία, μέλος πλέον της ΕΕ, είναι επίσης υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου.

«Μια ετυμηγορία με συνέπειες για την Κροατία» είναι ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας Novi List. «Το εφετείο έκρινε υπεύθυνους τον (πρώην πρόεδρο Φράνιο) Τούτζμαν και την Κροατία», προσθέτει.

«Ένα φρικτό τέλος για το Δικαστήριο της Χάγης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Jutarnji List, η οποία όπως όλες οι εφημερίδες δημοσιεύει μια μεγάλη φωτογραφία του Πράλιακ να καταπίνει το δηλητήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters