ΚΟΣΜΟΣ

Τα έβαλε με την Κίνα ο Ομπάμα

Τα έβαλε με την Κίνα ο Ομπάμα
Έντονη κριτική στην Κίνα για την ισοτιμία του γιουάν άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι "στρεβλώνει" τις παγκόσμιες...

Έντονη κριτική στην Κίνα για την ισοτιμία του γιουάν άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι "στρεβλώνει" τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές παρεμβαίνοντας για να μειώσει την τιμή του νομίσματός του.


"Η Κίνα ήταν πολύ επιθετική στο να στρεβλώνει το σύστημα των εμπορικών ανταλλαγών υπέρ της και σε βάρος άλλων χωρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ", δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου.

"Και η χειραγώγηση της ισοτιμίας είναι ένα παράδειγμα αυτού ή τουλάχιστον των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος που έκαναν ώστε το νόμισμά τους να αξίζει λιγότερο απ' ότι θα υπαγόρευε φυσιολογικά η αγορά", πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως, με δεδομένες αυτές τις παρεμβάσεις του Πεκίνου, η ανατίμηση του γουάν παραμένει ανεπαρκής.

"Αυτό καθιστά τις εξαγωγές τους λιγότερο ακριβές και αυτό καθιστά τις εξαγωγές μας προς αυτούς περισσότερο ακριβές. Συνεπώς είδαμε μια κάποια βελτίωση, μια ελαφρά ανατίμηση (του γουάν) εδώ κι ένα χρόνο. Όμως δεν είναι αρκετό", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ η Γερουσία εξετάζει ένα σχέδιο νόμου με στόχο την τιμωρία της Κίνας κάνοντας το υπουργείο Οικονομικών να κατηγορήσει επισήμως το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το νόμισμά του και να εφαρμόσει κυρώσεις ανάλογα με την περίπτωση.